El local del Centre de Solidaritat i Cooperació La Peixateria del carrer Barcelona va obrir les portes ahir dimecres a l’alcalde, Joan Antoni Baron, la consellera delegada de Serveis Centrals, Montserrat López, i el conseller delegat de Participació Ciutadana, Carlos Fernández. La visita va servir per formalitzar la prorrogació de la concessió de l’arrendament del local, per cinc anys mes, a la Fundació privada Grup Tercer Món-Mataró. Una decisió presa en el Ple del desembre passat, amb l’objectiu de consolidar l’activitat solidària i de dinamització cultural que duu a terme aquest espai des de l’any 1997, que compta amb una cafeteria i una botiga solidaria que comercialitza productes de comerç just.
Jeroni Escoda, actual president del Grup Tercer Món, ha destacat “l’impuls” que suposa la renovació del contracte per a les activitats del centre. La Peixateria té com a una de les principals potes la venta de productes de comerç just, i el subministrament com a majoristes d’aquests productes a altres botigues de la comarca. Escoda ha apuntat que “cada cop es detecta una sensibilització major” vers el comerç just, tot i que encara costa trencar reticències. “Sap greu veure que la gent no vol pagar uns cèntims de mes, quan aquí es viu com reis i els productors gairebé estan a la misèria”. Escoda recorda que el comerç just paga als productors entre un 30 i un 35% més per adquirir i vendre posteriorment els seus productes, i que permet lluitar contra l’explotació laboral.
El Grup Tercer Món funciona com a ONG, amb una llarga trajectòria treballanta Chiapas, amb els col•lectius de productors de cafè. En concret, col·laboren amb MUSA, un grup de dones de la zona que treballa per la integració de les comunitats de la selva, a través de l’alfabetització, la planificació familiar i formació en drets humans. Entre les línies d’actuació del Grup Tercer Món, també hi figura els microcrèdits, que benefica “principalment a dones”, segons apunta Escoda. O també la campanya “Roba neta”, basada en acords amb les administracions perquè adquireixin peces tèxtils de comerç just per a les seves brigades i cossos policials.
Per últim, al local de la Peixateria també s’hi realitzen periòdicament xerrades i actes amb voluntat de conscienciació social. “La setmana que ve en fem una sobre els camps de treball a països del tercer món”, explica Escoda a tall d’exemple. En el mateix sentit s’emmarquen els “esmorzars de comerç just” que munta l’entitat a escoles i instituts de la ciutat amb productes alimentaris de la seva botiga. “Després ens trobem moltes famílies que venen a la botiga impulsats pels seus fills”, afirma.

Reunió entre representants de l'Ajuntament i membres del grup Tercer Món
Comentaris