‘De boca a orella’ és un cicle d’arts escèniques de petit format, que l’Ajuntament va estrenar el trimestre passat. Un dels atractius de la primera edició va ser l’ús d’espais singulars, més enllà dels recintes tradicionals, per representar-hi les obres: un antic celler, el pati de la presó o els carrers del centre. El cicle torna a partir d’aquest diumenge i ho fa amb un total de cinc muntatges. En aquesta ocasió, però, tots ells es representaran a Can Gassol, el centre de creació escènica que des de la seva inauguració exerceix com a espai idoni per a les propostes teatrals alternatives o de petit format. Els espais deixen de ser singulars, però la programació segueix mantenint un punt arriscat i diferent.
L’obra que donarà el tret de sortida a aquesta segona edició és ‘Litus’. Es tracta d’una comèdia agredolça que ha rebut molt bones crítiques després del seu pas per la sala FlyHard i per l’Espai Lliure de Barcelona. Escrita i dirigida per Marta Buchaca, un dels noms joves amb més talent del teatre català, Litus explica la història d’un grup d’amics d’un músic mort en accident de cotxe fa uns mesos. Es reuneixen al pis on vivia, per obrir un paquet que el músic els va deixar abans de morir. Quan aquest fet es produeix, tot ttrontollarà. La trobada per recordar l’amic desaparegut es convertirà en una vetllada que destaparà tots els secrets més íntims del grup. L’amistat, l’amor i la mort són els tres temes que predominen en el muntatge, que compta amb la música original de Pere Jou, del grup de folk-pop català 4rt 1a.
Caldrà esperar pràcticament un mes, fins al 3 de març per veure la següent obra del cicle. Es tracta del nou muntatge del director mataroní Moisès Maicas, ‘Àlies Gospodin’. Una nova mostra de teatre de text amb un protagonista extravagant, un antiheroi a la recerca de la llibertat personal. Gospodin guardava una llama al soterrani, però Greenpeace li ha confiscat l’animal. Els seus amics i família intentaran redreçar-lo, perquè no entenen el seu comportament. De cara al 17 de març, serà el torn de l’obra ‘Acorar’, dirigida per Rafel Duran i amb text i interpretació de Toni Gomila. L’espectacle es presenta com una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre allò que els defineix i permet que existeixin com a comunitat. Ho fa a través de la narració d’un fet local, una jornada de matances del porc a Mallorca.
El diumenge 14 d’abril tacarà canviar de registre. Del teatre de text es passarà al musical amb Enchanté, de la companyia Divinas. L’espectacle, en format cabaret, transporta el públic al París de finals de principis dels anys 40, quan està a punt de ser envaïda per les tropes alemanyes. Les tres cantants que integren el grup relaten les històries del petit Cafè Enchanté, punt de trobada d’artistes, bohemis, intel•lectuals i membres de la Résistance francesa. Ho fan acompanyades d’un pianista i un clarinetista. que recreen uns anys terribles però a la vegada d’una gran efervescència artística: l’Europa d’entreguerres. Enchanté respira aires de cabaret burlesque, de glamour decadent, amb cançons i i coreografies representatives de l’època.
El cicle es clourà el 28 d’abril amb dansa, El coreògraf Roberto Olivan presentarà a Can Gassol ‘A place to bury strangers’, un espectacle que combina organicitat amb força i energia, en què la dansa contemporània s’expressa amb diferents llenguatges escènics. Es tracta d’una coproducció del Mercat de les Flors i Enclave ARts del Moviment.

-
Comentaris