La Federació d’Associacions de Veïns de Mataró prepara una passejada per les xemeneies del catàleg del patrimoni mataroní per al proper diumenge 10 de maig. Segons va explicar el seu president, Jesús Nieto, es tracta d’un acte que commemorarà “el món del treball” i que està organitzat junt amb l’Associació de Veïns Mataró centre, els sindicats CCOO, UGT i USOC, la Fundació Jaume Vilaseca i la plataforma Salvem Can Fàbregas. “És una manera de recordar la memòria històrica d’una ciutat industrial”, va explicar Nieto. La passejada i la seva corresponent explicació anirà a càrrec de Genís Salicrú, representant de la FAVM al consell de Patrimoni i llicenciat en Història de l’Art. A més, s’ha preparat un vídeo a càrrec d’Eloi Aymerich que recull diversos testimonis de les fàbriques que es visitaran.
Jaume Roig, de CCOO, va explicar que era interessant una visita d’aquest tipus perquè “parlem de pedres, però pedres on sota van haver-hi moltes vides i gent treballant”. Per la seva banda, Josep Maria Bellavista, de la Fundació Vilaseca, va assegurar que era un projecte previst per l’any 2000 que no s’ha pogut fer fins ara, i lamenta que degut a això “hi ha xemeneies que han desaparegut com la de Cabot i Barba, el Forn del Vidre o Can Marchal”. Les xemeneies que es visitaran són les de Can Marot, Can Minguell, Can Marfà, Ribas i Julià, Vapor Gordils, CA l’Arena, Cooperativa obrera mataronense, la Bòbila, CA l’Ymberm, fàbrica Tintex, Can Fàbregas i de Caralt.
Aymerich va explicar que el vídeo preparat per a la ocasió, que es podrà veure en un moment de la passejada, té la idea de “recuperar la memòria històrica de les fàbriques”, i va destacar el fet que molts ex-treballadors “han idealitzat el seu lloc a l’empresa”. “Hi ha deu testimonis directes de deu fàbriques, algunes de les quals no estan a la passejada”, va afegir.Aymerich va remarcar la dificultat dels contactes, ja que en molts casos “no teníem constància que quedés ningú viu” i en d’altres “s’han trobat testimonis amb molta sort”. El productor va destacar els detalls que es podien conèixer de l’època de cada fàbrica. “Explotació infantil, lluita sindical, la transició democràtica, primeres vagues..”, va desgranar Aymerich.
Comentaris