Aquest itinerari d'un parell d'hores, porta l’excursionista a descobrir la petita zona dels Pallers. Es tracta d’una zona ben singular dins de la regió d’Agulles. El recorregut comença a Can Maçana i progressa fins al coll de Guirló, des d’on es pot contemplar l’espectacular alçada de les agulles d’aquesta regió en la seva vessant nord-oest. Des d’aquest coll s’agafa el camí que, davallant cap al torrent de la Diablera, va a cercar el camí que uneix el municipi del Bruc amb la zona dels Pallers. Aquest camí, un cop abandonat el torrent, s’enfila fins a trobar l’era dels Pallers. Des d’aquest indret es ressegueix tota la carena descobrint cada una de les roques que constitueixen els Pallers. Al final de la carena s’agafa un corriol que, amb un ràpid descens, va a buscar el camí del Vermell del Xincarró. A prop de la cruïlla dels dos camins es troben dues formacions característiques d’aquesta part de Montserrat, el Gerro i el Timbaler del Bruc. El retorn al punt de partida és per una pista que porta directament al coll de Can Maçana a través del camí de les Batalles.
imatge
L’itinerari comença a l’àrea de descans de Can Maçana situada al mas del mateix nom. Se surt des de l’aparcament pel camí que en la seva part superior en suau pendent s’orienta cap al massís. És el GR172 senyalitzat amb les marques blanques i vermelles. Antigament es coneixia com el camí de la Foradada. A pocs metres d’iniciar la marxa es troba una cruïlla senyalitzada amb un pal indicador i un plafó amb les rutes de BTT per aquesta zona. La pista de la dreta porta al Bruc. Cal prosseguir amb la pujada ara més pronunciada per la vessant esquerra del turó del Castell de la Guàrdia. Es comencen a veure marques de sender de gran recorregut GR (blanques i vermelles) i de sender de petit recorregut PR (blanques i grogues).
A l’esquerra del camí hi ha un replà amb un panoràmic d’interpretació de la visió orientada al nord. Es veu els Pirineus, el Port del Comte i el Cadí, a més de gaudir d’una àmplia visió de la comarca del Bages.
Quan haurem caminat un quart d'hora, arribarem a la cruïlla de Sant Pau Vell. A la dreta de la marxa surt una pista àmplia que puja a les ruïnes de Sant Pau Vell i del castell de la Guàrdia. L’església romànica està reaturada. Hi ha un mirador amb un panoràmic interpretatiu de la paret oest de la regió d’Agulles. Se segueix de dret per la pista. Tot seguit es veuen les roques de la regió d’Agulles i al fons, a l’esquerra, la Cadireta i la roca Foradada.
Arribem a l'inici del Coll de Guirló. Aquest coll és una zona ampla antigament feta servir d’aparcament de cotxes. Hi ha un rètol que indica el camí que a la dreta, en forta baixada, porta a la zona dels Pallers i al Bruc a través del torrent de la Diablera. El rètol no indica que porti als Pallers. A l’esquerra es deixa el camí que continua com a GR172.
El camí baixa de manera pronunciada. Poc després, a la dreta, un senyal indica la petita zona on hi ha restes arqueològiques de civilització calcolítica a Montserrat. Des d’aquest indret surt un camí que baixa ràpidament cap al torrent de la Diablera. Al seu inici es troba el megàlit de la Diablera, que assenyala la zona d’enterrament que es troba sota mateix, al costat del torrent, i que és coneguda amb el nom de cova Tapada. En aquest indret, que més que una cova és un abric natural, les excavacions de Joan Maria Casa de Muller al segle XIX es van trobar restes ceràmiques i altres estris, juntament amb 8 cranis. Sembla que la cova Tapada era una cambra funerària.
A molts pocs metres del senyal, a l’esquerra, hi ha un petit corriol que porta a un altre abric natural conegut com a cova de les Goteres, on a mitjan segle XX Pere Redón va trobar també restes d’una antiga civilització.
Arribem a la cruïlla amb un senyal que indica el camí dels Pallers. El camí de la dreta porta al camí de les Batalles que ve des del Bruc. Cal agafar el camí de l’esquerra. Durant una estona el camí planeja suaument per sota de les Portelles. Un cop passades aquestes hi ha una petita pujada. Quan ja són visibles els Pallers el camí torna a baixar lleugerament. Seguim fins a trobar una nova cruïlla amb senyal indicador. Cal seguir pel camí de l’esquerra. El camí de la dreta és el que uneix el Bruc amb els Pallers. Comencen unes marques blanques i verdes. Des d'aquí tindrem una vista aèria del Bruc de Dalt. Seguim per una petita pujada.
Fins aquí, haurem caminat uns tres quarts d'hora des de l'inici de l'itinerari. Arribem a un petit replà conegut com l’era dels Pallers enfront de la qual continua, en direcció sud, la carena dels Pallers. Hi ha bona vista d’una àmplia part de la regió d’Agulles Des d’aquest indret surt un camí que, resseguint en part el torrent dels Cirerers, porta al refugi Vicenç Barbé.
La carena dels Pallers està formada per un conjunt de roques arrodonides que recorden els antics pallers. Primer es troba la solitària roca de l’Era dels Pallers, després vénen quatre formacions anomenades Agulles de l’Era dels Pallers. Per la seva forma recorden uns queixals. A continuació hi ha les roques dels Pallers del Mal Any. Finalment la carena es tanca amb dues formacions molt característiques: la Tisora i la Tisoreta. La primera, tal com indica el seu nom, és una roca amb dues puntes; la segona és una roca que té el centre buit en forma de creu. Cal seguir un petit camí que, senyalat amb unes marques verdes, ressegueix per baix les diferents roques dels Pallers per la seva vessant oest.
Trobem la Tisoreta, petita formació rocosa, que assenyala el final de la serra dels Pallers. Des d’aquest indret hi una vista aèria que abasta des de les proximitats de Can Jorba, el Vermell del Xincarró i bona part del camí que uneix la Vinya Nova i el Bruc. Cal agafar un camí marcat amb senyals blaus que surt al darrere de la Tisoreta. Trobarem una baixada pronunciada per un roquissar. Ara les marques, de sobte, són verdes. El camí baixa per un torrent.

-
Comentaris