Mataró, contra el malbaratament alimentari
Mataró, contra el malbaratament alimentari

Mataró impulsa formacions per reduir el malbaratament alimentari

S'han programat sessions formatives gratuïtes per a empreses i professionals de menjadors escolars, restauració i comerços d’alimentació per fer front a la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un cicle de sessions formatives gratuïtes adreçades a tres sectors clau en el consum alimentari de la ciutat: menjadors escolars, establiments de restauració i comerços d’alimentació. L’objectiu és reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, així com ajudar els professionals a adaptar-se a la nova normativa estatal.

Aquestes formacions s’emmarquen dins el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals 2023-2030 i compten amb la col·laboració de la FAGEM, el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme i l’Agència de Residus de Catalunya. Les sessions seran impartides per la Fundació Espigoladors.

Els cursos, que es realitzaran al setembre, estan pensats perquè les recomanacions siguin directament aplicables al dia a dia.

  • Comerços d’alimentació i petits supermercats: sessió única centrada en causes i solucions del malbaratament en el comerç prevista pel 17 de setembre

  • Menjadors escolars i restauració comercial: dues sessions diferenciades. La primera servirà per contextualitzar la problemàtica i resoldre dubtes sobre la normativa, i la segona es dedicarà a casos pràctics a partir de situacions reals aportades pels participants. Seran els dies 17 de setembre i 23 de setembre.

En el cas dels menjadors escolars, la formació va adreçada tant als equips de cuina com al personal gestor i monitors.

Calendari i adaptació a la nova llei

La iniciativa dona resposta a les noves obligacions derivades de la Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que exigeix a empreses i establiments implementar plans de prevenció, protocols de donació d’excedents i accions de sensibilització.

Les sessions, gratuïtes i amb places limitades, es faran a les instal·lacions de la FAGEM i també en format virtual. Qui ho vulgui trobarà més informació en aquest enllaç, des d'on es poden fer les inscripcions a cadascuna de les formacions.

Aquesta segona fase de la campanya municipal arriba després dels tallers i activitats d’estiu adreçats a la ciutadania, i vol reforçar ara el compromís dels sectors professionals per fer de Mataró una ciutat més sostenible i responsable amb el consum d’aliments.

Comentaris