Matinades de Les Santes de Mataró 2024. Foto: Joan G. Jané
Matinades de Les Santes de Mataró 2024. Foto: Joan G. Jané

Mataró retalla la pirotècnia del seu calendari festiu

L’Ajuntament atribueix a l’encariment de preus i el respecte del dret al descans una mesura que afecta actes com les Matinades de Les Santes o els actes de Carnestoltes

L’Ajuntament de Mataró retallarà de manera substancial el volum de pirotècnia que utilitza al llarg de diferents actes del seu calendari festiu a partir d’aquest mateix any. És una decisió presa per un doble motiu: per una banda una raó pressupostària per l’augment del preu de la pirotècnia i en el marc d’un nou contracte de licitació d’aquesta. Per altra banda per raons socials: a l’Ajuntament li consten cada cop més queixes per l’ús de petards i busca equilibrar el calendari festiu local amb el dret al descans de la ciutadania.

“No és una retallada, és una racionalització”. Així s’explica la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró Heidi Pérez que posa números al motiu econòmic que ha provocat la decisió: “Ens hem trobat amb un increment de costos no previst de prop del 31% en pirotècnia del qual posem assumir-ne aproximadament la meitat però ens obliga a fer un exercici de racionalització: no treiem cap acte ni toquem l’essència de cap festa, senzillament tocarem volum de pirotècnia intentant que els actes no se’n ressenteixin”, assegura a Capgròs.

Enterrament de la Sardina, Carnestoltes 2024. Foto: R.Gallofré
Enterrament de la Sardina, Carnestoltes 2024. Foto: R.Gallofré

 

Els actes escollits

Cultura va traslladar a les colles institucionals en una reunió ordinària de la Comissió de Les Santes la concreció de l’abast de la “racionalització” pirotècnica. Aquesta passa per reduir els correfocs de les festes de barris, eliminar les torxes de la Cavalcada de Reis, eliminar els petards dels Botargues a la Rua de Carnestoltes i de les torxes de l’Enterrament de la Sardina, deixar el Correconte de Sant Jordi sense participació del Drac -només sortirà el Dragalió- i reduir a la meitat el nombre de coets voladors que s’encenen a les Matinades de Les Santes.

  • Respecte Les Santes, en principi, no es preveu cap altra retallada respecte actes com els Focs o la Tronada.
  • Els Focs del 27 de juliol es tornaran a disparar des de tres punts simultanis de dispar com es ve fent des del 2021 quan es va adoptar aquesta solució en temps de pandèmia.

Precisament en el referent a la Festa Major de Les Santes Heidi Pérez assegura que s’ha de posar en valor que “no hi ha cap acte que s’elimini ni es modifiqui i si més endavant ho hem de fer es treballarà a la Comissió”. Pérez reclama “treballar en positiu” les evolucions dels diferents actes del calendari festiu i recorda que l’àmbit festiu “representa el 49% del pressupost total de Cultura” pel que “ningú pot posar en dubte l’aposta per la cultura popular que fa aquest Ajuntament”. 

Les Matinades, un dels millors actes de Santes. Foto: R. G.
Les Matinades, un dels millors actes de Santes. Foto: R. G.

El dret al descans i la lluita contra el soroll


Més enllà del motiu pressupostari, la regidoria de Cultura també gira volant amb el tema de la pirotècnia per aspectes socials i davant l’augment de queixes rebudes els darrers anys per la seva utilització en actes festius. “Aquesta és una problemàtica comuna que hem d’afrontar com a ciutat. Hi ha una directiva europea que obliga a fer mapes de soroll i que determina els decibels màxims dels actes de carrer”, explica Pérez que relata com l’Ajuntament de Mataró rep cada vegada més queixes a través de la bústia ciutadana, amb denúncies i fins i tot amb dues intervencions de la Síndica de Greuges.

“És un repte fer compatible el dret al descans amb tot el relat festiu de la ciutat”, raona la regidora mataronina que planteja que “cal treballar a nivell d’usos dels espais, aforaments, horaris i decibels per a no fer un ús intensiu de determinades zones i alhora no modificar substancialment els actes”. En aquest sentit rebla que “el dret al descans existeix, el dret a la festa no”.

Més enllà de les queixes rebudes i de la jurisprudència, l’Ajuntament de Mataró ha fet una aposta decidida per a l’accessibilitat de les festes amb diferents mesures i en aquest sentit Pérez assegura que “seguirem estudiant com afecta el tema de la pirotècnia a les persones amb problemes com neurodivergència i treballarem perquè les festes incloguin a tothom”.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (22)