Mataró vol recuperar la Ruixada de Les Santes aquest any
Mataró vol recuperar la Ruixada de Les Santes aquest any

Mataró vol recuperar la Ruixada de Les Santes aquest any

L'Ajuntament de Mataró està pendent dels usos d’aigua que autoritzi la Generalitat per tornar a celebrar la gran festa final de la Nit Boja del 25 de juliol

La Ruixada, un dels actes més populars i mítics de Les Santes, té tots els números per tornar al programa aquest 2025 després de dos anys d’absència per sequera. L’Ajuntament de Mataró resta expectant dels canvis en el marc de restriccions i usos d’aigua que la Generalitat validi un cop se surti de l’alerta per sequera. En els propers dies se sabrà, un cop els embassaments de les conques internes han superat el 60% de reserves per primer cop en més de tres anys. 

Heidi Pérez, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, remet a aquest pas necessari abans de donar per fer el retorn de La Ruixada. “Cal esperar a veure com evoluciona el decret d’usos d’aigua i si la Generalitat autoritza els usos lúdics d’aquesta. Estem a l’espera d’això per decidir el programa de Les Santes i els seus espais. Quan ho sapiguem, actuarem”, ha assegurat a Capgròs.

De la polèmica impostada del 2022 a dos anys sense Ruixada

La Ruixada es un acte genuí de Mataró amb el que s’acaba la Nit Boja de cada 25 de juliol amb alguns dels actes més seguits i coneguts de la Festa Major de Les Santes. Durant unes sis hores hi ha un continu d’actes que van del Desvetllament Bellugós amb els Gegants i la banda a ritme de Bequetero a la Ruixada, passant per l’Escapada a Negra Nit i la Pujada Tabalada. La Ruixada té en l’aigua el seu element distintiu ja que, com diu el nom, es ruixa el personal que balla la música que es posa fins pràcticament a trenc d’alba. 

La Ruixada Les Santes
La Ruixada Les Santes

 

Les dues darreres Santes, les dels anys 2023 i 2024, s’han celebrat amb la Nit Boja quedant coixa per la seva part final. El context de gran sequera viscut obligaven a prescindir de l’ús lúdic i festiu de l’aigua. Abans, el 2022, la darrera Ruixada va venir precedida per una polèmica impostada per la qual es va fer veure que s’utilitzaria aigua de la Piscina Municipal per a l’acte tot i que finalment no va ser així. Ja sorgien llavors veus que criticaven el dispendi d’aigua que, gràcies a la instal·lació optimitzada, l’aspersió i una menor pressió, ja representava llavors un consum d’aigua menor del que havia estat anys abans. Aigües de Mataró ja citava llavors que més que raó de consum una possible supressió de l’acte tindria un efecte simbòlic i estètic.

  • Els dos anys que no hi ha hagut Ruixada la Nit Boja ha acabat amb sengles actes finals al Parc Central sense aigua: amb un concert de la Gira-sol el primer any i una sessió de discjòquei l’any passat.
  • L’actual regidoria de Cultura va plantejar l’any passat la necessitat de trobar un format d'acte alternatiu a La Ruixada sense aigua obrint la porta a no recuperar-la però l’alternativa no ha quallat.

Les reserves d'aigua han pujat del 60% després de tres anys

 


Una decisió controvertida


El retorn de la Ruixada no tanca el debat sobre l’ús de l’aigua en les festes. “No hem acabat de definir els usos de l’aigua ni hi ha consens social al respecte”, assegura la regidora de Cultura que personalment havia defensat l’opció de passar pàgina. “Hi ha visions contraposades dins del govern, dins del partit i dins de Cultura respecte l’aigua i la Ruixada”, explica. Heidi Pérez creu que hi ha pendet “repensar els actes per no llençar aigua com es fa lúdicament, a nivell de consciència social” però alhora adment “que hi ha una part cultural, d’identitat de la festa i de la pròpia època que són Les Santes amb la calor que fa”.

La regidora afegeix que depenent del nou marc normatiu es podrà definir com serà el retorn de la Ruixada, amb quin tipus d’aigua i amb quin consum.

ruixada al parc vell
ruixada al parc vell

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (6)