El passat 19 de maig se’ns va comunicar que a l’Escola Antonio Machado volen tancar un grup de I3 pel curs vinent. El cert és que sabem que un tancament de grup és l’avantsala del tancament de línia.
L’argument principal és el nombre de preinscripcions, que no ha estat l’esperat, però creiem que una mala previsió d’inscripcions des de l’administració no és un motiu suficient per penalitzar tot un projecte d’escola, de barri i de ciutat consolidat: aquesta notícia ara, de mitjan maig, mostra una manca de transparència, de respecte i de planificació per part dels Serveis Territorials al Maresme-Vallès Oriental i de l’Ajuntament de Mataró.
La decisió deixa el projecte d’escola molt compromès, amb un desplegament incipient del multigrau que es veurà clarament afectat. La pèrdua de mestres, el llegat de 20 anys d’esforços i la comunitat que s’ha anat construint seran tres pilars bàsics que també trontollaran amb aquesta dràstica decisió.
Les famílies del Machado no callem, no ens aturem i ens neguem a acceptar tancaments a escoles públiques de Mataró. Per això, reivindiquem que:
- La segona línia de l’Escola Antonio Machado NO es pot tancar. Tenim un projecte pedagògic consolidat després de ser referents durant anys de l’aprenentatge basat en projectes, a partir de contextos d’aprenentatge i recentment hem incorporat el multigrau sense que l’administració ens hagi donat temps de valorar els resultats reals de la seva implementació.
- L’Ajuntament ha d’aprofitar i treure partit de les instal·lacions que disposa la xarxa d’escoles públiques de la ciutat. Tenim un centre jove amb unes instal·lacions òptimes, ubicat a l’abast de molts barris i previst inicialment per a 3 línies. NO pot quedar com a escola d’una línia.
- NO pot haver un sol tancament en una escola pública mentre es mantenen els concerts a l’escola privada. El concert té com a objectiu complementar l'oferta per garantir l’escolarització dels infants, però no pot substituir de cap manera l’oferta pública. En 14 anys a la ciutat de Mataró hem perdut 14 grups a la pública i 0 a la concertada. Aquesta sangria ha de parar. L’administració pública ha de vetllar, promocionar i incentivar les escoles públiques.
- Cal una administració competent amb les idees clares sobre planificació escolar per a una ciutat de 130.887 habitants (Idescat, 2024) i que sigui capaç d’aguantar les fluctuacions en el nombre d’infants segons natalitat, sense comprometre els projectes educatius dels centres. És urgent evitar que les preinscripcions es converteixin en una campanya de màrqueting dels jocs de la fam entre escoles públiques.
- Cal una administració transparent i una millor comunicació entre el sistema burocràtic i les famílies: no es poden canviar les regles del joc ni les característiques o línies de les escoles un cop han passat les jornades de portes obertes, el període de preinscripció i pocs dies abans de la publicació de les llistes definitives.
D'acord amb aquest posicionament les famílies de l’Escola Antonio Machado anunciem mobilitzacions i accions d’incidència social, comunicativa i política que s’iniciaran aquest mateix dijous dia 22 de maig i convidem a totes aquelles persones que creuen en el sistema públic d’ensenyament que s’uneixin a les nostres reivindicacions per evitar el desmantellament sistemàtic.
Així mateix, animem a totes aquelles famílies que estiguin en llista d’espera, que tinguin la nostra escola en segona o tercera opció o bé que confien en l’adjudicació d’ofici, que posin una reclamació a SSTT Maresme - Vallès Oriental i exigeixin el dret a matricular els seus fills a la nostra escola, acollint-se a l'oferta inicial de 2 línies.
AFA Escola Antonio Machado - Mataró
Comentaris (6)