L’Ohio Big Band al EMJ Festival
L’Ohio Big Band al EMJ Festival

L’Ohio Big Band de Mataró triomfa al EMJ Festival de Bèlgica

La formació mataronina de l’Escola de Música El Carreró va rebre la màxima distinció amb el 1st prize summa cum laude a la categoria de Jazz ensembles and big bands

L’Ohio Big Band de l’Escola de Música El Carreró de Mataró va participar, els passats dies 2, 3 i 4 de maig, al European Music Festival for Young People (EMJ) celebrat a Neerpelt, Bèlgica. La formació dirigida per Enric Serras va rebre el 1st prize summa cum laude, màxima distinció del Festival.

El Festival és una trobada musical d’infants i joves de fins a 28 anys d’arreu del món -països de tot europa i fins i tot dos grups provinents de Colòmbia. L’edició d’enguany va comptar amb un total de 68 formacions (amb 2.200 músics participants), que van interpretar una vuitantena de concerts.

Les trompetes de l'Ohio al Happening
Les trompetes de l'Ohio al Happening


L’Ohio Big Band va participar en dos concerts. Per una banda el Happening, un concert que va tenir lloc el dia 3 al Sporthal provinciaal domain, on hi participen les millors formacions del Festival. La big band mataronina hi va interpretar ‘Tank!’ de Seatbelts, ‘It don’t mean a thing' de Duke Ellington i ‘Feeling good’ de Michael Bublé. L’endemà, diumenge dia 4 al Theater provinciaal domain de Neerpelt, va ser l’hora del Jury Concert, en la que la formació va interpretar quatre temes davant d’un jurat per ser evaluada: ‘Caravan’, ‘Samba Ti Kaye’, ‘Me and Mrs. Jones’ i la nadala ‘El dimoni escuat’, un tema tradicional català arranjat en format Big Band per Vicens Martín.

Després del concert, l’Ohio va prendre part de la desfilada de formacions on hi va interpretar repetidament ‘El Bequetero’. La desfilada va dur la formació de nou al Sporthal provinciaal domain on va tenir lloc la proclamació, i en la que va ser guardonada amb el 1st prize summa cum laude.

L’Ohio Big Band

L’Ohio Big-Band és una formació de nois i noies d’edats compreses entre els 10 i 25 anys liderada per Enric Serras, formada en el si de l’Escola de Música El Carreró de Mataró al 2012. La formen una vintena d’intèrprets i està constituïda  pels següents instruments: 4 trompetes, 4 saxos,  4 trombons, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric, bateria, percussionista i veus. El seu repertori comprèn des de standars de jazz, de diferents èpoques i estils fins a temes de funky  i latin.

La Ohio Big Band té una orientació i essència pedagògica i és per això que durant la seva trajectòria els seus integrants han rebut master-class de Joan Chamorro, Vicens Martín i Alfons Carrascosa.

Han actuat en diferents indrets de Catalunya (Lloret de Mar, Vilobí del Penedès, Platja d’Aro, Cadaquès, Sant Vicenç de Montalt, Llavaneres, Castellfollit de la Roca, Igualada, Dosrius, Alella i Mataró), Espanya (País Basc) i d’Europa (Suïssa).

Han participat al IV Festival de Jazz a Torre LLauder de Mataró, al Festival de Jazz Galet Club de Sant Pol de Mar i  al Festival Emusik de Donosti.

L’EMJ

L’EMJ alterna entre un festival coral i un festival instrumental. Se celebra durant el primer cap de setmana de maig i atrau entre 15.000 i 25.000 visitants al municipi de Pelt, al nord de Limburg (Bèlgica).

La germanor internacional a través de la música és més important que els punts que els grups reben del jurat professional després de la seva actuació.

El festival va ser fundat l’any 1953 com a iniciativa de la branca local del Davidsfonds, una organització flamenca de xarxa sociocultural. El seu fundador i inspirador va ser Jan Coninx, sacerdot i professor del Col·legi Sant Hubert de Neerpelt.

Durant els anys 2018 i 2019 (abans de la pandèmia de la covid-19), el festival va assolir el seu punt àlgid, amb 88 cors de 23 països i 94 conjunts musicals, bandes i orquestres de 29 països, provinents de més enllà d’Europa. L’edició en línia del 2021 va comptar amb 101 grups de 36 països. El festival s’ha convertit en una gran celebració anual de talent i entusiasme vibrants.

El festival continua sent únic, perquè no es tracta d’una competició estricta amb copes i premis en metàl·lic. El més important és el reconeixement d’un jurat internacional d’experts, que valora, entre altres coses, el format, el contingut, el grau de dificultat i la interpretació de les obres escollides i les obres obligatòries. El seu feedback constructiu, l’apreciació professional i l’amor compartit per la música són els ingredients que han fet que el festival es mantingui.

A més de l’aspecte musical, la trobada i la germanor juguen un paper especialment important. No només entre els participants, sinó també amb la població local. La música dissol fronteres, amplia horitzons culturals i crea vincles per a tota la vida! Aquesta és la idea que hi ha darrere del festival.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Arxivat a:

Comentaris