Bote i Escribano, de socis a rivals; a la imatge, inaugurant l'oficina antiocupacions
Bote i Escribano, de socis a rivals; a la imatge, inaugurant l'oficina antiocupacions

El PP de Mataró, de soci del PSC a acusar-lo d'estar "al costat dels delinqüents"

"Un cop més el PSC ha triat el costat dels qui okupen, cremen contenidors i agredeixen l'autoritat" diuen els populars, enrabiats perquè el PSC no va donar suport a la seva declaració institucional sobre els aldarulls de Cerdanyola

Duríssim atac del PP de Mataró al PSC pel cas dels aldarulls del barri de Cerdanyola. Els populars, que havien estat socis de govern dels socialistes a la ciutat en aquest mandat, els acusen ara de situar-se "al costat dels delinqüents". Tot plegat, perquè el partit de David Bote no ha volgut votar a favor d'una declaració institucional sobre els fets presentada pels populars, malgrat que des del govern municipal tant l'alcalde com la regidora de Via Pública sí que han condemnat els actes vandàlics i violents de les darreres setmanes. 

En un comunicat fet públic aquest dilluns dia 5, els populars es mostren extremadament crítics amb el partit de l'alcalde David Bote. El detonant de l’enfrontament ha estat la negativa del PSC a donar suport a una Declaració Institucional presentada pel PP en el darrer Ple municipal per condemnar els “gravíssims fets delictius” ocorreguts a Cerdanyola, però també a barris com Rocafonda i El Palau. La proposta dels populars recollia episodis concrets com okupacions violentes, agressions a policies, incendis provocats, vandalisme i extorsions, que al seu parer evidencien la “inacció institucional” davant una “sensació generalitzada d’inseguretat”.

El vot contrari del PSC ha desfermat les ires dels populars. “És escandalós que el PSC s’hagi negat a condemnar aquests fets i a defensar públicament la tasca de la Policia Local i dels Mossos. Una vegada més, han triat el costat dels delinqüents, dels qui okupen, cremen contenidors i agredeixen l’autoritat, en lloc de posar-se al costat de les famílies treballadores de Mataró”, ha denunciat el portaveu popular Cristian Escribano.

Desplegament policial al barri. Foto: R. Gallofré

Desplegament policial al barri de Cerdanyola. Foto: R. Gallofré

La Declaració també reclamava mesures com reforçar la presència policial, expulsar estrangers multireincidents, retirar subvencions a entitats que promouen l’okupació i desbloquejar la Llei Antiokupa. El PP denuncia que cap d’aquestes propostes va rebre el suport del PSC, que segons ells “ha tornat a mirar cap a una altra banda davant la creixent degradació de la ciutat”.

El PSC sí que ha condemnat els fets

Si bé el PSC va votar en contra de la declaració institucional del PP, el govern municipal sí que ha condemnat en diverses ocasions els aldarulls viscuts al barri de Cerdanyola. En el moment dels fets, l'alcalde David Bote va assegurar que "no hi ha lloc per a la violència a la ciutat" i que esl fets no quedarien impunes. També ho va fer la consellera d'Interior, la també socialista Núria Parlon, en la seva visita a Mataró per analitzar el cas amb les forces de seguretat. 

Signatura de l'acord de govern entre PSC i PP a l'octubre de 2023

Signatura de l'acord de govern entre PSC i PP a l'octubre de 2023

Un acord totalment trencat

Aquest nou episodi, en tot cas, evidencia la fractura total entre els dos partits que, fins fa pocs mesos, navegaven en el mateix vaixell en la governabilitat de Mataró. L’acord entre PSC i PP es va formalitzar a l'octubre de 2023 i va comportar accions com la posada en marxa de l’Oficina antiocupacions i la creació d’un espai memorial per a les víctimes del terrorisme d’ETA.

No obstant això, el pacte es va trencar al cap d'un any, quelcom que es va escenificar en dues jornades consecutives: primer, l’alcalde David Bote acusava els populars “d’autoexcloure’s del seu compromís amb la ciutadania”, i l’endemà, els dos regidors del PP votaven en contra del pressupost municipal juntament amb ERC, Vox i la CUP.

Comentaris (8)