La Nau Gordils, de 1838, és el primer vapor de Mataró i probablement el més antic actualment de l'Estat Espanyol. Primer va ser molí fariner i, més tard, fàbrica de filats de cotó ja en mans de la Companyia Gordils i Dalmau. Des de 1864, després de passar per diversos propietaris, es cedeix a l'Ajuntament de Mataró amb motiu del desenvolupament urbanístic del sector. Està catalogada com a BCIL (Bé Cultural d'Interès Local) en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró.
El Col·legi de Geòlegs de Catalunya, amb motiu del temporal Glòria de gener de 2020, va determinar que la via del tren de la costa ja no era viable i que s'havia de traslladar a l'interior. Miquel Biada i Bunyol, l'any 1848, ja volia passar el tren per l'interior del Maresme, però l'Estat Espanyol ho va descartar pel cost econòmic de les possibles expropiacions i va optar per la línia de la costa. Avui, l'Estat Espanyol, malauradament, manté la mateixa posició, fent cas omís del que diu el Col·legi de Geòlegs de Catalunya. Vol fer una nova estació a Mataró seguint també la línia de la costa i té l'Ajuntament al seu costat.

Contràriament al que diu l'Estat Espanyol i l'Ajuntament de Mataró, avui cal fer cas del que diu el Col·legi de Geòlegs de Catalunya, i pensant a llarg termini — que és el que cal fer — caldrà passar, en els propers anys, la via del tren R1 de Rodalies per l'interior, probablement seguint l'eix de l'autopista. Mataró, que ha estat la referència del primer tren de la península, Barcelona-Mataró 1848, caldrà que mantingui testimoni d'aquest fet. Res millor que aprofitar la Nau Gordils, que precisament tenia al davant la primera estació del tren, al capdavall del carrer de Sant Agustí — i recordo que els que vivíem al carrer no vèiem el mar — per testimoniar aquest fet cabdal per la ciutat de Mataró. Una maqueta del ferrocarril podria estar situada al davant de la Nau Gordils, a prop de la carretera, i l'interior de la nau podria destinar-se a usos relacionats amb el ferrocarril i fer pedagogia del mateix. Que la Nau Gordils sigui propietat de l'Ajuntament permet iniciar ja tot aquest projecte, i si és necessari, demanar les ajudes econòmiques europees corresponents per finançar-lo.

Els valors culturals de les ciutats han de ser prioritat per als ajuntaments, i aprofito l'avinentesa per afegir que és urgent la necessària compra per part de l'Ajuntament de Mataró de la casa natal de Puig i Cadafalch al Carreró, així com també aturar el gravíssim error de voler traslladar les més de 400 tombes tardo-romanes i visigòtiques de Ca la Madrona a Mataró per voler-hi construir els edificis del Parc d'Economia Circular.
Esgotarem aquest any 2025 el primer 25% del segle XXI, i en un món on l'economia de mercat situa el guany econòmic com a element prioritari, cal que aprofundim en els valors culturals del nostre territori, que són també la base d'un futur estable i millor. Com deia Joan Miró: "Si tens els peus ben arrelats a terra, podràs volar molt alt". Aquesta hauria de ser la prioritat de l'Ajuntament de Mataró, del Consell Comarcal del Maresme i de tot el territori. Endavant!
Agàpit Borràs, arquitecte
Comentaris (3)