Famílies residents al bloc, el dia que han de ser desnonades. Foto: R. Gallofré
Famílies residents al bloc, el dia que han de ser desnonades. Foto: R. Gallofré

"Ens estan prenent el pèl": Set famílies de Mataró, a punt de ser desnonades tot i tenir contracte

La SAREB, propietària del bloc de pisos, no ha regularitzat els subministraments elèctrics malgrat la insistència dels veïns, tots amb lloguer social en vigor, i l'Ajuntament ara els vol fer fora per risc d'incendi. "No sabem on anirem a parar" lamenten.

Set famílies que viuen en un bloc de la SAREB al carrer Fray Luis de León de Mataró han rebut una notificació de desnonament administratiu de l'Ajuntament per aquest divendres 13 de març. Tot i que tenen contractes de lloguer social vigents i estan al corrent de pagament, l’Ajuntament justifica l’ordre com una mesura de seguretat per un "risc imminent d'incendi" a l’edifici, provocat per la manca de regularització dels subministraments elèctrics. Les famílies afectades denuncien la situació i la manca de solucions, i asseguren que s’han sentit desemparades tant per la SAREB com per l'administració. "Ens estan fent ghosting i prenent el pèl", asseguren. La SAREB, per la seva banda, constata que sí que va deixar el sistema elèctric en bones condicions però que un veí l'ha malmès i ara no deixa entrar els operaris a arreglar-lo. 

"Ens sentim ciutadans de tercera categoria"

Els residents s'han manifestat a la porta del bloc aquest divendres, dia 14, al matí, acompanyats del Sindicat d'Habitatge, que els dona suport. Representants del consistori i de la SAREB també han fet acte de presència. L'ordre de desnonament és per aquest divendres, però tot apunta que no s'executarà ja que per ara és un procés administratiu i, si els veïns s'hi neguen, no se'ls pot fer fora a la força.

Una de les llogateres afectada, des de l'entrada de l'edifici, descriu la situació com a "surrealista" i confessa l’angoixa que viuen: "Psicològicament estem molt malament, no entenem com pot passar això el 2025. És una sensació d’impotència, de veure que ningú t’escolta, que et fan anar amunt i avall arreglant papers mentre sembla que es riguin de tu. Ens sentim ciutadans de tercera categoria".

Les famílies expliquen que fa dos anys la SAREB els va oferir contractes de lloguer social per un període de set anys. "Nosaltres vam signar convençuts, contents de tenir un contracte que ens donava estabilitat. Els subministraments ja estaven malament, la propietat ho sabia i n’era conscient. En el contracte s’estableix que la SAREB té l’obligació de fer-hi els arranjaments pertinents", asseguren.

Protesta dels residents

Protesta dels residents. Foto: Sindicat d'Habitatge

Quatre mesos sense llum i una solució que mai va arribar

La falta de regularització elèctrica ha estat un problema constant. "No ens donaven la cèdula d’habitabilitat ni resposta a les nostres peticions. Vam anar a Endesa per legalitzar-ho i fins i tot vam signar un document, però al final es van fer enrere perquè la SAREB havia de pagar uns diners per arreglar-ho, s'hi va negar com sempre i el document es va anul·lar", expliquen.

Aquesta situació va derivar en el tall de llum per part de la companyia el 15 de maig de l'any passat, deixant les famílies sense subministrament durant quatre mesos: "Ens van tallar la llum sense avisar. Vam estar tot l’estiu així, amb nens petits, persones malaltes i amb discapacitat".

Les famílies van demanar ajuda al Síndic de Greuges, al Defensor del Poble i a l’Ajuntament, però no van obtenir cap resposta concreta. "Vam demanar per la regidora d’Habitatge i ni tan sols ens va donar hora. Sovint, ningú ens responia res de res, ens feien ghosting", critiquen.

Abans que arribi la policia i els representants municipals i de la SAREB
Abans que arribi la policia i els representants municipals i de la SAREB

Un desnonament sense alternativa habitacional

El passat 3 de març, la policia local es va presentar al bloc per notificar el desnonament imminent. "La SAREB tenia set dies per arreglar la situació, si no ho feia ens desallotjarien i tancarien l’immoble. Ens hem tornat a mobilitzar buscant qui ens pugui ajudar, però el termini ha acabat i la SAREB no ha fet res", denuncien.

Davant la incertesa, els inquilins han preguntat a Benestar Social quina seria la seva alternativa habitacional, però tampoc han rebut respostes clares: "Ens han dit que no sabien res, que no sabien on anirem a parar. Si avui s’executa el desnonament, no tenim on anar, no sabem res. Això ens destrossa psicològicament. L’Ajuntament hauria d’afanyar-se per donar-nos una resposta concreta".

Les set famílies afectades estan formades per treballadors, persones en risc d’exclusió social, menors, gent gran i persones amb discapacitat. "Som gent que no genera cap conflicte, cap queixa dels veïns", afirmen.

Un edifici marcat per la crisi immobiliària

L’origen d’aquesta problemàtica es remunta a la crisi immobiliària de finals de la primera dècada dels 2000. El bloc en concret té més de 15 anys, es va construir durant la bombolla immobiliària i el constructor va desaparèixer. Com molts d’aquella època, va quedar amb comptadors provisionals d’obra que mai es van regularitzar. L'edifici, com tants altres que hi havia buits a la ciutat, va ser ocupat i, fa dos anys, la SAREB va oferir contractes de lloguer social a les famílies que hi vivien: "Nosaltres vam signar totalment convençuts que ells complirien amb les seves obligacions, igual que nosaltres estem fent".

A més, el fet de tenir un contracte de lloguer social implica un seguiment per part de Benestar Social. "Això vol dir que ja reconeixen la nostra vulnerabilitat. Per això no entenem com ens poden desnonar sense donar-nos cap solució".

Una veïna afectada i el bloc d'habitatges. Foto: Sindicat d'Habitatge de Mataró
Una veïna afectada i el bloc d'habitatges. Foto: Sindicat d'Habitatge de Mataró

L’Ajuntament defensa el desnonament per "risc d’incendi"

L'Ajuntament de Mataró justifica el desnonament com una mesura per garantir la seguretat. Segons el consistori, s'ha detectat un "risc imminent d’incendi" derivat de la manca de subministrament elèctric en condicions legals i de la inacció de la SAREB per solucionar-ho. Davant la inacció de la propietat a fer les actuacions necessàries, s’ha procedit al "desallotjament administratiu per garantir la seguretat dels residents", afirmen.

Des del consistori assenyalen que en cap cas no s'executarà un desallotjament forçós aquest divendres. En tractar-se d'una ordre de desallotjament administratiu, segons les mateixes fonts, si un o diversos inquilins no atenen la petició de marxar per raons de seguretat, caldria demanar una ordre judicial si es volgués executar el desallotjament

L'Ajutnament, d'altra abanda, assegura que s’ha treballat per oferir una alternativa habitacional provisional a les famílies afectades, però els llogaters insisteixen que no tenen cap garantia sobre què passarà un cop siguin desnonats.

La versió de la SAREB

Fonts de la SAREB desmenteixen en part la versió dels residents. En aquest sentit, constaten que sí que han assumit les seves obligacions com a propietària, garantint que el sistema elèctric dels habitatges del carrer Fray Luís estigués en bones condicions quan es van signar els contractes de lloguer social. No obstant això, posteriorment un dels residents hauria realitzat una manipulació il·legal dels subministraments, deixant-los de forma precària i insegura.

Des de la SAREB asseguren que són conscients que no tots els veïns són partícips d'aquesta situació i que no volen generalitzar, però afirmen que hi ha una instal·lació elèctrica deficient i que, a més, hi ha una persona, la mateixa que hauria destrossat la instal·lació, que impedeix l'accés dels operaris per realitzar les reparacions.

Afegeixen que la companyia subministradora d’energia els va alertar del problema, però en intentar accedir a l’edifici per solucionar-lo, es van trobar amb aquests impediments. Per aquest motiu, van demanar ajuda a l'Ajuntament de Mataró, que va certificar la necessitat de la reparació i es va oferir a proporcionar un reallotjament temporal per facilitar l’entrada dels tècnics. Tot i que aquesta opció ara s’ha descartat, des de la SAREB consideren prioritari poder accedir per reparar els comptadors.

També expliquen que algunes famílies han manifestat que no tenen recursos per assumir els subministraments. En aquest sentit, recorden que el seu programa d’alquiler social inclou un servei d’acompanyament, amb un gestor social que orienta els inquilins sobre com donar d’alta els subministraments i accedir a ajudes. Per poder optar al bo social elèctric, expliquen, cal acreditar vulnerabilitat i disposar d’una factura legal. Asseguren que algunes famílies ja han seguit aquest procés, però reconeixen que regularitzar la situació és complicat quan hi ha enganxaments il·legals.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (15)