La Missa de les Santes és un dels elements més solemnes, emocionants i singulars de la Festa Major de Mataró. De fet és el gran tresor musical de la capital del Maresme Obra original del mestre mossèn Blanch, és molt més que una composició musical: és una expressió col·lectiva de fe, tradició i identitat mataronina. Interpretada de forma ininterrompuda des de fa més de 175 anys, la Missa esdevé un vincle entre generacions i un símbol cultural de primer ordre. La seva interpretació durant la diada de les patrones, les Santes Juliana i Semproniana, uneix ciutat i patrimoni en un acte de gran intensitat emocional que marca el cor de la celebració.
Però el que fa realment viva i extraordinària la Missa és la seva essència popular. El cos de cantaires, format per veus voluntàries i amateurs que s’hi entreguen any rere any, és el veritable motor de l’acte. Aquesta participació ciutadana massiva no només garanteix la continuïtat de la tradició, sinó que fa de la Missa una experiència compartida, construïda des de la base. Que siguin els mateixos veïns i veïnes qui alcin les veus en honor a les patrones converteix la interpretació en un gest de comunitat i orgull local. La força coral de la ciutat esdevé així el múscul que manté viu el batec de la seva festa més gran.
Comencen els assajos
Per Les Santes falten gairebé tres mesos però acabat d’estrenar el mes de maig és quan, si es vol, es pot fer la passa per a ser protagonista d’aquest gran tresor musical. Si vols ser cantaire és ara quan pots fer un cop de mà. Com? De manera més que fàcil.
Els assajos amb el director Gabriel Miralles començaran el dijous 8 de maig a 2/4 de 9 del vespre a la basílica de Santa Maria. Seran els dijous de 2/4 de 9 del vespre a 2/4 d’11 de la nit, sempre a Santa Maria. A final de maig es donarà per tancat el període d’admissió de cantaires. Per tant qui vulgui atrevir-s’hi serà benvingut durant aquest primer mes.
A la Missa li van sortir els números
La Missa de les Santes del 2024 es va sufragar totalment gràcies a la col·laboració de tothom. Per primer cop, es va comptar amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya, que, sumada a l’aportació de l’Ajuntament de Mataró, a la campanya 200x30, a la de l’Associació de Devots de la Missa de les Santes i a la generositat de molts mataronins, va permetre tancar el balanç econòmic sense números vermells.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta