Mala notícia per Cabrera de Mar i per a tot el Maresme: l’àrea de picnic i restaurant de la Font Picant ha de tancar. La situació és irrevocable i suposa que un negoci que ha revitalitzat un espai ple d’història com és aquest a la falda de Burriac tingui data anunciada per plegar: el proper 1 de juny. El motiu és legal: la llicència provisional per a dur a terme l’activitat de restauració i oci va caducar fa quatre anys i el propietari d’aquest espai privat no ha fet les adequacions a les que s’havia compromès. Com a resultat, la Font Picant tanca. Un fet que lamenta, òbviament, l’empresa que ha dinamitzat aquest espai i també el propi Ajuntament de la localitat maresmenca.
L’àrea de pícnic de la Font Picant toca a la seva fi per culpa de l’incompliment del propietari que ha fet decaure la llicència de l’activitat de restauració que s’hi feia. Un espai que ha revitalitzat la zona, que acollia centenars i centenars de persones cada cap de setmana veu com se li tanca la porta. De fet són el propi Ajuntament i l’empresa arrendatària -Font Picant SL- els obligats a finalitzar l’activitat per no incomplir la llei però ho fan a contracor. La propietat sabia des de l’any 2016 que havia de traslladar l’activitat que es prestava a la guingueta a l’edifici històric de la Font Picant, rehabilitant aquest, però no ha assumit aquest compromís en aquests 9 anys, 5 de llicència provisional i 4 amb aquesta ja caducada. Aquesta és l’esca del pecat que fa tancar la Font Picant.

“Tristesa i indignació” de qui ha portat l'espai
El tancament l’han anunciat els responsables del negoci Font Picant Cabrera S.L, Isaac Serrat i David R. Cano, en un comunicat difós a les xarxes socials, on expressen la seva "gran tristesa i indignació" per haver de posar fi a un projecte que, asseguren, han tirat endavant "amb il·lusió i molt d’esforç" durant més d’una dècada. Segons expliquen, la decisió no respon a motius econòmics ni de mala gestió, sinó a "un greu incompliment de contracte per part del propietari i la complicitat silenciosa de l’Ajuntament, que durant tots aquests anys ha fet la vista grossa, sense assumir cap responsabilitat ni prendre cap mesura efectiva". Afirmen haver estat víctimes d’una "situació injusta" que els ha deixat desemparats com a arrendataris.
Els gestors recorden que, quan van començar, l’espai estava completament degradat, amb "brutícia, actes vandàlics, okupacions i festes descontrolades", i que el van transformar en un "negoci actiu, legal i beneficiós per al barri". Ara, alerten que la seva marxa pot suposar una tornada a aquell escenari: "Tot indica que aquest espai tornarà a ser el que era: un focus de conflictes i deixadesa".
Serrat i Cano denuncien la "manca d’entesa i compromís entre l’arrendador i l’Ajuntament", a qui acusen d’haver-se limitat a "seguir cobrant i evitar problemes", sense garantir cap "seguretat jurídica ni condicions mínimes" per al funcionament del negoci. Lamenten, també, que dues famílies que han treballat "de manera honesta i constant" hagin de posar punt final a un projecte "viu, útil i valorat".

L’Ajuntament lamenta un tancament inevitable
Després de l’anunci del tancament de la Font Picant de Cabrera per part dels seus gestors, l’Ajuntament ha sortit al pas per exposar la seva versió dels fets. En declaracions al Capgròs, l’alcalde de Cabrera de Mar, Òscar Fernàndez, ha volgut expressar el seu agraïment als arrendataris pel seu compromís amb l’espai, però ha remarcat que el problema no és la gestió del negoci, sinó la situació legal del terreny i la manca de compliment per part del propietari. “El terreny és privat”, recorda Fernàndez, i explica que abans de l’inici de l’activitat actual, “fins al 2016 hi havia hagut ocupes”. Aquell any, l’Ajuntament va concedir una llicència provisional i condicionada a la realització de diverses “actuacions de restauració”, especialment centrades en la rehabilitació de l’edifici històric de la font.
La llicència tenia una vigència de quatre anys i va caducar entre el 2020 i el 2021, segons detalla el mateix alcalde. Durant aquest temps, els arrendataris van poder començar a operar, però “des del 2020 al 2025 han estat sense llicència”. Aquesta situació es va complicar amb la denúncia d’un veí i posteriors requeriments administratius. Ara, el contracte de lloguer arriba a la seva fi, i el propietari havia manifestat la voluntat de renovar-lo, però “no tenen llicència”, apunta Fernàndez.
Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament es troba incapaç de tornar a concedir una autorització provisional o definitiva: “No es pot donar una altra llicència provisional”, afirma, i remarca que fer-ho “no s’acolliria a dret, cap arquitecte, interventor ni secretari ho autoritzaria”.
Fernàndez deixa clar que els gestors de la Font Picant no són els responsables de la situació: “La culpa no la té l’arrendatari, la té el propietari. És qui tenia el compromís. Qui no ho fa”. El consistori assegura que s’havien establert unes condicions clares que el titular de la finca havia de complir per regularitzar l’activitat, però que no es van executar. Tot i aquest desenllaç, l’Ajuntament reconeix la tasca feta per l’equip de gestors al capdavant de la Font Picant: “Estem encantats amb la família. Han cuidat l’entorn, han col·laborat, han dinamitzat. És un bé pel poble tenir una activitat així, se l’estimen molt”, expressa l’alcalde.
Fernàndez admet que el tancament suposa una pèrdua: “Nosaltres creiem que deixar de tenir un espai com aquest és un perjudici”. I conclou: “Ens preocupa molt que es tiri enrere, però no podem fer més”.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (6)