L'alcalde de Mataró, David Bote, ha reclamat aquest dimarts des del Parlament de Catalunya la participació activa del Govern en el finançament del TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM). Ho ha fet en el marc de la comissió de Recerca i Universitats, i en qualitat de president de la Fundació TecnoCampus, reivindicant que "el projecte, impulsat i sostingut fins ara en solitari per l'Ajuntament, va molt més enllà de la ciutat i és una eina al servei del conjunt del país".
Bote ha recordat que el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement assenyala explícitament la filosofia del TecnoCampus com a model a seguir i a estendre. “És un model d’èxit que Catalunya hauria de fer seu, no només de paraula sinó també amb compromís econòmic”, ha dit. Aquesta reclamació arriba en un moment clau, en què el parc viu un procés d’expansió i repte estructural sense precedents des de la seva inauguració el 2010.

En groc, el solar on anirà el nou edifici del TecnoCampus
El TecnoCampus creix i toca sostre
La demanda de nous espais formatius i empresarials ha portat el TecnoCampus a la seva màxima ocupació. L’actual pla estratègic, vigent fins al 2026, contempla la incorporació de la Formació Professional dins l’oferta acadèmica, nous graus com el d’Intel·ligència Artificial i l’ampliació de l’oferta de màsters i postgraus. També es preveu el desdoblament del grau d’Infermeria, que és el més sol·licitat actualment.
Per donar resposta a aquest creixement, es preveu la construcció d’un nou edifici al solar municipal ubicat al costat del campus actual. La nova torre, que hauria d’estar en marxa abans d’acabar l’actual mandat municipal (2027), acollirà aules universitàries, espais per a formació professional i contínua, i també allotjament per a empreses.
“Ara ja no hi ha espais buits. Estem a punt de tocar sostre. Per això necessitem créixer, no només per seguir oferint graus, sinó per incorporar una FP de qualitat lligada a la universitat i al teixit empresarial”, explicava la tardor passada Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus.

Sergi Morales, David Bote i Josep Lluís Checa
Un model únic a Catalunya
Checa defensava llavors que el TecnoCampus és un model únic al país, per la seva integració d’empresa i universitat, i reclamava també la implicació del Govern català. “Com el nostre parc universitari i empresarial, no n’hi ha cap a Catalunya. Però per consolidar-lo i fer-lo créixer, cal que el sistema públic hi aposti. Nosaltres som una eina pública”, diu.
El director destacava que l’èxit del projecte es veu en les xifres: 137 empreses allotjades, una ocupació empresarial del 100%, i més de 3.000 estudiants, una tercera part del total de la Universitat Pompeu Fabra, universitat a la qual el TecnoCampus està adscrit. “Tenim un ecosistema d’innovació, de generació de coneixement i d’alta ocupabilitat. No és només un centre universitari, sinó un motor econòmic. Però això ha de tenir un finançament a l’alçada”, insisteix Checa.
Bote i Checa coincideixen en què el projecte necessita no només créixer, sinó fer-ho de manera sostenible. L’alcalde va apuntar, quan es va donar a conèixer el projecte d'ampliació, que el futur edifici només serà viable amb “una col·laboració entre administracions i amb el sector privat, però amb un pla financer clar que asseguri la viabilitat a llarg termini”.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (2)