Només s'enxampa 1 de cada 10 ciberestafadors
Només s'enxampa 1 de cada 10 ciberestafadors

Només s'enxampa 1 de cada 10 ciberestafadors: com protegir-se'n

Els ciberestafadors juguen amb les emocions de les víctimes, especialment amb la por i la urgència: "No corris, no hi ha res urgent", recomanen els experts

promocional gener 25
 

L’any 2023 es van registrar prop de 120.000 estafes informàtiques a Catalunya. D’aquestes, només es va aconseguir identificar 1 de cada 10 ciberestafadors. Les xifres són similars arreu d’Europa i evidencien una realitat inquietant: la cibercriminalitat s’ha convertit en una veritable pandèmia, tal com adverteix l’advocat penalista Andreu Van den Eynde.

Davant d’aquesta situació, les autoritats, els experts en seguretat, les entitats bancàries i les mateixes víctimes coincideixen en una única sortida possible: la prevenció i l’autoprotecció.

La urgència i la por: les armes dels estafadors

Els ciberestafadors juguen amb les emocions de les víctimes, especialment amb la por i la urgència. "No corris, no hi ha res urgent", recomanen els experts. Verificar qui envia el missatge i cap on porta qualsevol enllaç és bàsic. Si hi ha dubtes, millor consultar abans de fer clic.

"La por, la cobdícia i la confiança són les emocions que més sovint exploten", explica Carles Gil, de l’empresa Attack Simulator. Sovint, un simple SMS com "tens un paquet pendent" pot desencadenar un frau si no hi parem prou atenció.

Contrasenyes i 2FA: primeres línies de defensa

El 2023, la contrasenya més utilitzada al món va ser "123456". Una pràctica nefasta. Els especialistes insisteixen en la importància de fer servir contrasenyes llargues, úniques i complexes per a cada servei, i recomanen utilitzar un gestor de contrasenyes per mantenir-les segures i organitzades.

Tanmateix, l’autenticació en dos passos (2FA) ha esdevingut una mesura essencial. Aquest sistema demana una doble verificació, com ara un codi al mòbil o una empremta digital, per accedir als comptes personals. Sense aquesta protecció, qualsevol amb la contrasenya pot accedir a la informació privada.

Els bancs, entre la comoditat i la seguretat

Els comptes bancaris són l’objectiu preferit dels ciberdelinqüents. Tot i això, molts bancs no apliquen mesures prou estrictes per prevenir fraus. Genís Margarit, enginyer de telecomunicacions, denuncia la contradicció de moltes entitats que, tot i alertar dels riscos dels SMS, els utilitzen per confirmar transaccions. I el més preocupant: la 2FA no és obligatòria a la majoria d’entitats.

Cinc mesures clau per protegir-se

  1. Contrasenyes segures i úniques, amb més de 12 caràcters i estructures diferents per a cada servei.
  2. Diversificació dels correus electrònics, amb adreces específiques per a bancs, xarxes socials, compres, etc.
  3. Ús responsable de les targetes, evitant que es guardin automàticament i utilitzant targetes virtuals d’un sol ús.
  4. Protecció d'accés als dispositius, tant mòbils com ordinadors, amb codis o biometria.
  5. Còpies de seguretat encriptades, tant en dispositius externs com al núvol.

La ciberseguretat ja no és només responsabilitat dels experts o dels cossos policials. És una tasca compartida, on la prevenció personal esdevé clau per evitar caure en les urpes d’un delicte cada cop més freqüent.

Font: 3cat.cat/324


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris