Les restriccions d'accés de vehicles a l'illa de vianants del casc antic de Mataró i l’allau de multes que se n’ha derivat han generat crítiques per part de comerciants, transportistes i veïns, que es queixen dels horaris i de les sancions que se'n deriven.Tot i que l'Ajuntament defensa la mesura com una forma de millorar la mobilitat sostenible i afavorir els vianants, molts afectats consideren que les restriccions estan mal dissenyades i perjudiquen l'activitat econòmica i la comoditat dels ciutadans.
"Ens tenen collats": els comerciants es queixen de les limitacions
Els comerciants del centre han expressat el seu malestar per les dificultats que tenen per rebre mercaderies i per les afectacions que pateixen els seus clients. La llibreria Dòria Llibres critica que l'horari de càrrega i descàrrega, de 9:30 h a 11 h, és insuficient: "Nosaltres com a comerç ho veiem malament, perquè si vens fora d'aquest horari, ja has d'anar amb una carretilla a qualsevol lloc. A més, com que no som veïns del centre, no ens reconeix les matrícules dels nostres vehicles i no hi podem accedir. Ens tenen bastant collats", expliquen des de la llibreria. També lamenten que molts clients no poden carregar llibres amb facilitat, i que fins i tot les entregues a escoles es veuen afectades: "Si he de portar llibres a un centre educatiu, no puc deixar el vehicle aquí davant. Això ens complica molt la feina".
Una altra veu crítica és la de la pastisseria Uñó, que denuncia que la mesura ha fet perdre clients de fora de Mataró: "La gent de fora ja no vol venir al centre. No entenen la mesura i la senyalització no es llegeix bé. Hi ha un munt de cartells a l'entrada del carrer, la gent s'ha d'aturar per llegir-los, i al final no queda clar. Clients nostres s'han endut multes sense saber-ho i quan els arriba la sanció ja han passat diverses vegade i se n’acumulen vàries". A més, afegeixen que no troben lògica en la manera com es regulen els accessos: "Si al final han de tancar el trànsit al centre, millor que posin una pilona i que quedi clar. Amb aquesta regulació, el comerç de tota la vida s'està morint a Mataró. Entre l'aparcament, les multes i les restriccions, la gent ja no ve".
La farmàcia Roca Albero, ubicada al carrer Nou, també ha notat una davallada de clients a causa de les restriccions: "Hem perdut algun client perquè no poden accedir aquí al centre i han preferit anar a altres farmàcies", expliquen. Aquesta situació és especialment problemàtica per als productes d'ortopèdia, que sovint requereixen un transport més accessible: "Caminadors, cadires de rodes... Tot això s'ha convertit en un problema. Molts ja no venen cap aquí".

Cotxe per la Riera. Foto: R. Gallofré
Els transportistes es queixen de les multes i la manca de temps
Els transportistes que treballen al centre de Mataró també es mostren descontents amb la normativa. Un repartidor explica que tot i arribar d'hora, molts companys tenen problemes per complir amb els horaris: "Moltes botigues obren a les 10 h, i el límit per descarregar és a les 11 h. Això vol dir que sovint no pots fer tota la ruta que necessites. A la tarda, pots entrar només a primera hora, en uns horaris en què les botigues estan tancades, així que tampoc té gaire sentit".
Un altre transportista lamenta que ja ha rebut tres multes de 200 euros cadascuna perquè no ha pogut acabar la seva ruta dins del temps permès: "Abans podia repartir a les botigues sense pressa i complint amb les exigències dels clients, però ara no tenim temps suficient. Si haig de repartir a 100 botigues abans de les 11 h, és impossible".
Veïns i vanants
Un veí d’edat avançada de la urbanització Can Quirze denuncia que ha rebut cinc multes en una setmana per circular per zones restringides: "Muralla avall no es pot passar, carrer Argentona tampoc, i l'Ajuntament no ofereix alternatives. Jo he deixat de comprar a Mataró i ara ho compro tot per internet, o vaig a Llavaneres que és molt més fàcil". El veí també explica el cas de la seva germana, que es mou en cadira de rodes: "Vam intentar portar-la a una visita al metge al carrer Argentona, però la policia local ens va dir que no podíem parar davant de casa seva. Ens van donar una solució absurda: demanar un justificant al metge, enviar-lo a l'Ajuntament i esperar dos o tres mesos que ho estudiessin. Mentrestant, ens tocava pagar la multa igualment. Això no té sentit".
Entre els vianants hi ha opinions diverses. Una ciutadana considera que la mesura és positiva perquè dona més espai per passejar, però creu que s'hauria de regular millor: "Les restriccions estarien bé si fossin menys exagerades. Ara per ara, la gent no sap com accedir als comerços i no hi ha cap aparcament gratuït a prop. Les multes també s'haurien d'aplicar amb menys rigidesa".

Cruïlla de la Muralla amb el carrer d'Argentona. Foto: R. Gallofré
Resposta municipal
Davant les queixes dels comerciants, l’Ajuntament assenyala que està estudiant mesures per “millorar la compatibilitat entre la mobilitat sostenible i l’activitat comercial del centre”. En aquest sentit, s’està valorant la implementació d’un sistema d’abonaments o bonificacions als aparcaments municipals de l’entorn. Aquesta mesura s’està treballant conjuntament amb el teixit comercial de la zona, PUMSA i el servei de Promoció Econòmica per “facilitar l’accés regulat a l’illa de vianants sense afectar la dinàmica comercial del centre de Mataró”.
NEM també critica les restriccions
La presidenta de Negoci Empresa Mataró (NEM), Ana Quirós, explica que els socis de l’entitat manifesten preocupació per les restriccions d’accés al centre de la ciutat, ja que han afectat l’afluència de persones i han complicat la logística de molts negocis locals. Malgrat aquestes dificultats, des de NEM defensen un centre més peatonal, amable i viu. Segons Quirós, “el repte és garantir una bona accessibilitat: cal reforçar el transport públic urbà i interurbà, millorar la connexió amb aparcaments i facilitar que la gent pugui arribar-hi còmodament, deixant el cotxe i continuant a peu”.
Quirós assenyala que l’accés és massa restrictiu per a clients o professionals que necessiten arribar puntualment amb vehicle, amb un sistema de permisos que hauria de ser més àgil i permetre sol·licituds amb poca antelació. A més, considera que hi ha “manca de flexibilitat en horaris de càrrega i descàrrega, que no s’adapten a les necessitats reals dels negocis”, dificultats d’accés per a persones amb mobilitat reduïda i una escassa informació i senyalització sobre com accedir al centre i on aparcar. A banda, Quirós recorda que fa més d’un any que treballen amb l’Ajuntament per aconseguir que Mataró sigui una ciutat on sigui fàcil venir a comprar, visitar o passejar. “Volem que hi hagi facilitats reals d’aparcament, com ara oferir una hora gratuïta”.
Comentaris (8)