Aquest dilluns, 24 de març de 2025, es compleixen 10 anys de l’accident als Alps francesos del vol de la companyia Germanwings que feia el trajecte Barcelona-Düsseldorf. El sinistre, que va provocar la mort de 150 persones, va tenir un impacte molt profund al Maresme, ja que sis dels passatgers de l’avió eren residents a la comarca. Una dècada més tard, els familiars i amics recorden amb diversos actes d’homenatge les víctimes d’una tragèdia provocada pel copilot de l’aeronau, quelcom que ha comportat importants canvis en els protocols de seguretat dels avions.
El crim del copilot
A primera hora del matí del dimarts 24 de març de 2015, el vol GWI 9525 de la companyia Germanwings va enlairar-se de l’Aeroport del Prat amb destinació a Düsseldorf, però mai hi va arribar. Aquell dia, el copilot de l’aeronau, Andreas Lubitz, va estavellar intencionadament l’avió contra els Alps francesos. Amb 28 anys, Lubitz va aprofitar un moment en què es trobava sol a la cabina de comandament per bloquejar la porta i evitar que ningú impedís el seu pla, desconnectant el pilot automàtic i provocant la tragèdia. El copilot es trobava de baixa mèdica i seguia tractament psicològic, però va ocultar aquesta informació a la companyia.

Andreas Lubitz
Una cinquantena de catalans, sis del Maresme
L’accident va causar la mort de les 150 persones que anaven a bord, inclosos 144 passatgers i la resta membres de la tripulació. Entre les víctimes, hi havia una cinquantena de catalans, sis dels quals eren maresmencs. Quatre dels passatgers eren de l’empresa NutriSport, fundada a Mataró i amb seu a Argentona. Es tractava, en concret, del gerent de l’empresa, el seu fill, el seu nebot i un altre empleat de la firma, tots ells residents a Mataró. Les quatre víctimes havien agafat el vol de Barcelona a Düsseldorf per assistir a la fira d’alimentació Anuga, a la ciutat alemanya de Colònia.
La tragèdia va suposar, evidentment, un cop devastador per a Nutrisport, empresa creada a la capital del Maresme l’any 1984 i dedicada a la fabricació de productes dietètics i esportius, que en el moment de la tragèdia comptava amb més de 100 treballadors. 10 anys més tard, però, NutriSport continua sent una referència en el sector. Adquirida per la multinacional Tradebe l’any 2022, manté un pla d’expansió que l’ha portada a tenir presència a més d’una desena de països europeus.

la seu de Nutrisport
A banda dels quatre mataronins, a l’avió de Germanwings també hi viatjaven dos maresmencs més, una veïna de Premià de Mar i una altra de Tiana. Totes les víctimes van ser recordades al cap d’un mes de l’accident, en el funeral d’estat celebrat a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. La cerimònia, oficiada pel cardenal Lluís Martínez Sistach, va comptar amb la presència de prop d’un miler de familiars de les víctimes, autoritats i membres dels equips de rescat. Abans del funeral, els familiars van ser rebuts al Parlament de Catalunya per la presidenta Núria de Gispert i altres autoritats. L'acte va ser presidit pels reis d'Espanya, Felip i Letícia, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, així com altres representants del govern i institucions.

Rescat de les víctimes al lloc de l'accident
Actes en record, 10 anys després
Una dècada més tard, s’han repetit els actes d’homenatge. Ahir diumenge, dia 23, familiars i amics de les víctimes es van reunir a l'aeroport del Prat per recordar el desè aniversari de la tragèdia. L'acte va incloure una ofrena floral, la lectura d'un escrit i un minut de silenci en honor a les víctimes. La presidenta de l'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525, Lourdes Bonet, va destacar la tasca feta per l'associació en aquests deu anys per esclarir les causes del sinistre i defensar millores legislatives.
Durant l'acte, també es va demanar que la comunicació de les baixes mèdiques a les empreses, que ja s'aplica a Espanya, s'estengui a tots els països de la UE. Aquesta mesura vol evitar que es repeteixin casos com el del copilot del vol, que va amagar la seva baixa mèdica a l'empresa abans d'estavellar l'avió de manera deliberada. A més, Bonet va subratllar avenços com la creació d'un fons d'ajuda per part de Lufthansa i les beques per als orfes, així com la seva exemptió de tributació després de set anys de lluita.

Familiars i amics en l'acte d'homenatge 10 anys després. Foto: ACN
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va agrair el treball de l'associació i va reflexionar sobre la importància de viure el present. L'expresident Artur Mas va expressar respecte pel dolor de les famílies i va recordar la mobilització solidària dels dies immediatament posteriors a la tragèdia. A més de l'acte a Barcelona, alguns familiars es van desplaçar a França per participar en actes privats, incloent una ofrena floral al cementiri de Le Vernet i un minut de silenci a l'hora de l'accident, que se celebrarà aquest dilluns 24.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris