La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró ha aprovat una declaració institucional per abordar la problemàtica de les ocupacions il·legals conflictives, una qüestió que afecta especialment la ciutat i que genera problemes de seguretat i convivència als barris. La declaració, presentada pel grup municipal de Junts per Mataró i amb una esmena incorporada pel PSC, va tirar endavant amb l’abstenció d’ERC i Vox, mentre que En Comú Podem i la CUP hi van votar en contra. Entre les mesures que reclama el document, hi figura la possibilitat de desallotjaments cautelars exprés quan es presenti una denúncia per ocupació, de cara a poder recuperar la propietat en un màxim de 48 hores
Mataró és una de les ciutats catalanes més afectades per aquest fenomen, i l’Ajuntament ja fa temps que reclama reformes legislatives que permetin actuar de manera més efectiva contra les ocupacions que deriven en problemes de seguretat i convivència. Segons dades del Ministeri de l’Interior, Catalunya lidera el rànquing estatal d’ocupacions il·legals, i la província de Barcelona acumula un percentatge molt elevat d’aquests casos. Des de fa anys, Mataró ha posat el focus en aquesta problemàtica, arran de la gran quantitat de denúncies veïnals pels problemes derivats de les ocupacions de caire conflictiu i delinqüencial liderades habitualment per màfies.
La legislació vigent no és prou àgil ni efectiva per resoldre aquestes situacions
La declaració institucional constata que la legislació vigent no és prou àgil ni efectiva per resoldre aquestes situacions amb la rapidesa necessària. Un dels principals problemes que denuncien els ajuntaments és que, quan l’habitatge ocupat és propietat d’un banc, un fons d’inversió o la Sareb, en molts casos no es prenen mesures immediates per desallotjar els ocupants. Això provoca que la situació s’allargui en el temps, generant greus problemes de convivència per als veïns i posant en perill la seguretat del barri. En altres casos, quan el propietari és un particular, aquest es troba amb un laberint burocràtic i judicial que el deixa sense solucions ràpides, i fins i tot amb l’obligació d’assumir despeses derivades de l’ocupació.

Desallotjament d'un local al barri de Rocafonda de Mataró. Foto: Policia Local
Les mesures proposades
Per tal de revertir aquesta situació, la declaració aprovada per l’Ajuntament de Mataró proposa donar suport a diverses iniciatives legislatives en l’àmbit estatal i autonòmic. Entre les mesures proposades hi ha la potenciació de mesures cautelars que permetin el desallotjament urgent quan es presenti una denúncia, així com garantir que la recuperació de l’habitatge ocupat es produeixi en un termini màxim de 48 hores. També es demana la modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal per permetre judicis immediats per usurpació d’immobles, i la consideració dels delictes de violació de domicili i d’usurpació com a delictes flagrants des del moment en què es produeixi l’ocupació.
Pel que fa a les competències de la Generalitat, la declaració insta el Parlament de Catalunya a impulsar reformes que permetin a les comunitats de propietaris emprendre accions legals contra l’ocupació il·legal en els seus edificis, així com establir sancions per a grans tenidors que no actuïn davant l’ocupació dels seus immobles o que mantinguin habitatges buits de manera injustificada.

Desnonament al carrer Mèxic del barri de Rocafonda. Foto: R.Gallofré
Ocupacions conflictives vs. situacions de vulnerabilitat
La declaració també recull la necessitat de diferenciar entre les ocupacions conflictives i les situacions de vulnerabilitat. Així, es defensa que cal garantir que l’accés a un habitatge digne sigui compatible amb el dret a la propietat, i que l’Administració ha de tenir eines per garantir ambdós drets sense que l’un vagi en detriment de l’altre. En aquest sentit, s’insta les administracions a assumir la responsabilitat de donar resposta a les necessitats d’habitatge sense que els propietaris hagin de carregar amb les conseqüències de l’ocupació.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (10)