A priori, la cantonada de la Riera amb el carrer d'Argentona hauria de ser un dels encreuaments més llaminers a nivell immobiliari de Mataró. Al cor de la ciutat, en dos dels carrers més cèntrics i transitats del casc antic, s'hi aixeca un immoble de cinc plantes que, en aparença, compleix amb les característiques del que s'espera trobar en un punt com aquest. Però al seu interior, tot hi canvia. L’edifici fa ja molts anys que viu una situació complexa i un estat de degradació evident, amb diversos pisos ocupats de manera irregular i, en alguns casos, força conflictiva.
Aquest context de precarietat i tensió és el que envolta el greu succés d’aquesta passada nit de dilluns a dimarts, quan una dona es va precipitar des d’un cinquè pis al pati interior de l'immoble i va resultar ferida greu. Els Mossos d’Esquadra han detingut un home al mateix domicili, la seva parella, acusat de violència de gènere, i les primeres hipòtesis apunten que es tractaria d'un intent de suicidi posterior a una discussió mantinguda entre ells. La víctima, que té set fills menors a càrrec, es troba fora de perill vital, però la gravetat dels fets torna a posar el focus sobre un immoble on la situació no és fàcil
La propietat no va renovar els lloguers i el bloc va quedar a mercè dels ocupes
Cal remuntar-se a l'any 2021 per trobar els primers casos realment conflictius, tot i que les ocupacions venien produint-se de temps enrere. El bloc, a la planta baixa del qual hi havia el mític Xurrero, era propietat de Bankia (posteriorment de Caixabank, fruit de l'absorció). L'entitat bancària va deixar de renovar lloguers i de fer el manteniment bàsic de l'edifici, de manera que a l'immoble cada cop hi van anar quedant menys residents, fins al punt que tan sols hi havia quatre dones d'edat avançada als seus respectius pisos. La resta, buits. Un panorama massa atractiu perquè les màfies de les ocupacions, molt actives de Mataró, passessin de llarg.

L'edifici on s'ha precipitat la dona a La Riera
Com en la majoria de casos similars, un gruix important de les ocupacions les van dur a terme persones en situació vulnerable amb poques o cap alternativa en el mercat immobiliari. Però del 2021 ençà se'n van produir d'altres de perfil més conflictiu, tal i com van denunciar llavors les llogateres, emporugides davant l'augment de les baralles i problemes de convivència, i les intervencions constants de Mossos d'Esquadra.
Fonts de la Policia de la Generalitat assenyalen a Capgros.com que en els darrers mesos han hagut de fer més d'una intervenció al bloc, tot i que no l'havien considerat un focus d'especial conflictivitat en comparació amb altres edificis en situació similar. la Unitat de Civisme i Convivència de la Policia Local, especialitzada en la gestió de conflictes en immobles ocupats, hi ha fet acte de presència en moltes ocasions, tot i que des de la Policia Local no es donen de moment detalls sobre la situació actual ja que tota la investigació dels fets ocorreguts la nit passada va a càrrec de Mossos.
La víctima té set menors a càrrec, dels quals ja en tenen cura els serveis socials
Com és norma en aquests blocs amb un gruix important d'habitatges estan ocupats il·legalment (i que abunden molt més a Cerdanyola, Rocafonda o El Palau), l'entrada i sortida de residents és una constant, amb una població fluctuant. Aquest seria el cas de la dona que va patir ferides greus, que segons testimonis veïnals recollits per TVMataró, vivia al bloc des de feia tan sols tres mesos. El perfil vulnerable de la víctima queda clarament de manifest amb una sola dada: set menors a càrrec, dels quals Drets Socials de la Generalitat ja n'ha passat a tenir cura.
Ara, el succés d’aquesta nit actua com una nova alerta sobre la situació que es viu en aquest edifici, en ple eix comercial i cultural de la ciutat. No només pel risc evident que comporta per a la seguretat i la convivència dels qui hi viuen, sinó perquè és el reflex d’una realitat més àmplia: la deixadesa de determinats immobles per part de grans tenidors i el creixement de situacions de vulnerabilitat social i violència en aquests entorns.
Comentaris (16)