A Arenys de Mar, parlar de calamar és parlar d’identitat. El port, un dels més actius del Maresme, manté viva una tradició pesquera centenària on el calamar d’Arenys n’és el gran protagonista. Capturat amb la tècnica de potera, de nit i a poca profunditat, aquest cefalòpode és considerat un dels productes més preuats de la costa catalana per la seva textura fina i sabor net, i és el rei absolut de les jornades gastronòmiques Calamarenys, que enguany han celebrat trenta anys de vida.
Entre els plats més estimats pels arenyencs i pels visitants hi ha els calamars farcits amb botifarra negra i poma, una recepta que l’Ajuntament d’Arenys de Mar difon com a part del patrimoni culinari local i que signa el Restaurant Mot del Vila Arenys Hotel, reconegut pel seu treball amb producte de proximitat.
Un farcit que enamora: botifarra, poma i el toc secret de xocolata
El Restaurant Mot proposa una combinació tan sorprenent com deliciosa: la suavitat del calamar de potera abraça un farcit intens de botifarra negra, dolçor de poma al forn i un toc final de xocolata negra que arrodoneix el plat.

Restaurant Mot d'Arenys de Mar
Ingredients (4 persones)
Segons la recepta facilitada per l’Ajuntament d’Arenys de Mar:
Per als calamars:
-
9 calamars frescos
-
3 alls
-
3 cebes de Figueres
-
2 tomàquets madurs
-
Brou de peix
-
Oli d’oliva
-
Ametlles torrades
-
1 presa de xocolata negra
-
Sal i pebre
Per al farcit:
-
Botifarra negra
-
Ceba confitada
-
2 pomes
-
2 daus de mantega
Elaboració
El farcit s’elabora desfent la botifarra negra i barrejant-la amb la ceba confitada i les pomes cuites al forn amb una mica de mantega. Un cop tot és tendre, s’aixafa fins a obtenir una pasta homogènia.
Els calamars, nets i girats, s’omplen amb aquest farcit i es tanquen amb un escuradents. Es marquen lleugerament en una cassola amb oli d’oliva i es reserven. En el mateix oli es confita la ceba tallada a juliana, seguida dels alls picats i el tomàquet. S’hi reincorporen els calamars i s’hi afegeix brou de peix per deixar-ho coure a foc suau.
El toc final arriba amb una picada d’ametlles i xocolata negra, que aporta profunditat i un punt final sorprenent. Després de reposar, el resultat és un plat melós, dens i absolutament mariner.

Vista del port d'Arenys de Mar
Calamar d’Arenys: un producte amb història
La pesca del calamar és un símbol d’Arenys de Mar. La temporada arrenca a finals de setembre i omple el port d’activitat nocturna: les barques surten a buscar el calamar a una profunditat d’entre 20 i 30 metres, utilitzant la potera, una tècnica selectiva i respectuosa.
El calamar que es ven a la llotja d’Arenys és especialment valorat per la seva qualitat, riquesa en iode i textura ferma. És un producte que connecta directament la cuina amb el treball dels pescadors, i que ha propiciat una de les festes gastronòmiques més rellevants del país.

El Calamar, protagonista del Calamarenys
Calamarenys: la capital catalana del bon calamar
Aquest 2025, el Calamarenys ha celebrat els seus 30 anys consolidat com un referent de la cuina marinera catalana. Durant un mes, una vintena de restaurants ofereixen propostes creatives amb calamar de potera, des de plats tradicionals fins a versions d’alta cuina. Mostres gastronòmiques, showcookings, visites al port i activitats culturals complementen una festa que combina gastronomia, divulgació i identitat marinera.
Arenys de Mar ha esdevingut així la capital del bon calamar, un títol que el municipi defensa amb orgull i amb receptes com la del Restaurant Mot, que demostren que tradició i innovació poden anar de bracet
Comentaris