Coques de Sant Joan
Coques de Sant Joan

Les millors coques de Sant Joan a Mataró: 7 pastisseries per una revetlla inoblidable

La coca és, juntament amb els petards, l’element més celebrat de la revetlla de Sant Joan 2025 i cal lligar amb temps on es compra, per a quants i de quin gust: ja tens la teva?

Amb l’arribada del solstici d’estiu, les famílies comencen a preparar-se per una de les nits més esperades de l’any: la revetlla de Sant Joan. Entre petards, fanalets i sopars a la fresca, hi ha un element que destaca per sobre de tots i que cal tenir controlat amb antelació: la coca. Pensar amb temps on comprar-la i encarregar-la és gairebé una obligació si no es vol improvisar a última hora amb opcions escasses o de menor qualitat. Els dies previs són claus per saber amb qui i quants compartirem taula, si a la colla li agrada amb crema, amb llardons o amb fruita confitada, i també per fer números, perquè en cap cas la coca és un caprici econòmic.

Tot i que els supermercats i forns industrials ofereixen coques tot el dia i sovint a millor preu, el Gremi de Pastissers reivindica —com també passa per Reis amb el tortell— que aquestes són dates per apostar per l’elaboració artesana. No només pel gust, sinó també per preservar l’ofici i donar valor als productes de qualitat, fets amb temps i criteri. La coca de Sant Joan no és només unes postres: és una peça central del ritual col·lectiu, i com tota peça clau, convé triar-la bé, reservar-la a temps i tenir-la a punt per quan arribi l’hora de brindar i menjar-ne un bon tall entre fogueres i bengales.

Coques de Sant Joan
Coques de Sant Joan

 

De pastisseries n’hi ha com a llonganisses, moltes i per a tots els gustos. També forns de pa. Algunes de les opcions a la capital del Maresme poden ser:

Casa Graupera

És una de les pastisseries amb més història de Mataró i una referència indiscutible en l’elaboració de productes artesans. Per Nadal, sobretot, les neules. Per Sant Joan, mantenen el seu segell distintiu amb coques elaborades a mà i amb ingredients de primera qualitat, com ous frescos, farines seleccionades i fruita confitada d’elaboració pròpia. La seva aposta per la tradició s’expressa tant en la varietat clàssica amb crema o fruita, com en versions més innovadores perquè la gent que sigui menys de coca també tingui dolç per celebrar Sant Joan..

Sacher

Coneguda per la seva pastisseria fina i elegant, també es bolca amb entusiasme en la revetlla de Sant Joan, oferint coques fetes amb molta precisió i un acabat delicat. En aquest obrador, situat al centre de Mataró i liderat per Antoni Pons la coca és una oportunitat per demostrar que l'art de la pastisseria brilla especialment quan és fidel a la tradició. Per això la seva clientela és de les més fidels de la capital del Maresme, perquè confien en com treballen: sense artificis, amb exigència i donant la màxima importància a cada encàrrec. Sacher sempre és sinònim de triomfar.

Maica 

La referència al cor de Rocafonda, on la seva cantonada és punt de peregrinació justificat. Maica és sinònim de pastisseria moderna però arrelada en la tradició. Durant els dies previs a Sant Joan, la seva activitat s’intensifica amb una producció de coques 100% artesanals, fetes al seu obrador amb receptes pròpies i una selecció molt curosa de matèries primeres. A Maica donen molta importància a la textura i al punt de cocció: les seves coques són esponjoses, aromàtiques i amb un equilibri perfecte entre dolçor i sabor. 

Forners Bargalló 

Una mena de secret a veus, al carrer d’Argentona perquè hi passes per davant i et pot passar per alt. Però el Forn de l’Emília i en Mingo combina l’essència del forn de tota la vida amb un obrador actiu i exigent, que cuida fins al darrer detall en l’elaboració de les coques de Sant Joan boníssimes que caldrà encarregar. Són generosos com ells sols i ofereixen totes les varietats clàssiques, de les que fan quedar bé. Cada coca seva habilita sempre un diàleg. Un pregunta “d’on és?” i a partir de llavors ja hi ha més gent al cos d’una clientela fidel no entén una revetlla sense reservar-hi la coca amb dies d’antelació.

Uñó

La pastisseria que aguanta amb fidelitat la bandera de les millors, a la Riera de Mataró. Per Sant Joan és un dels dies que al garbuix habitual de clients s’hi suma l’estampa d’una cua disciplinada per als encàrrecs. Tots els seus integrants saben que anant a ‘Ca l’Uñó’ triomfaran. Les seves coques són reconegudes per la seva esponjositat i pel gust autèntic de les elaboracions artesanes. En destaca especialment la coca amb llardons, una de les més demandades pels clients, però també sorprenen amb farcits de cabell d’àngel o combinacions de crema i pinyons que recuperen el gust de la revetlla d’abans.

Forn Pastisseria Clavé 

Un clàssic de tota la vida al Pla d’en Boet que també respon per Sant Joan. Potser té menys nom que altres establiments, però qui hi confia sap que mai deceben. Aquí, el procés comença dies abans amb una planificació precisa per tenir totes les comandes a temps, però sense renunciar mai a la producció artesanal. Les seves coques tenen una presentació impecable i una qualitat constant gràcies a l’experiència acumulada i l’atenció personalitzada. L’objectiu de Clavé és que cada coca arribi a taula com una autèntica celebració.

Rosaga Pastissers

Acabem a Cerdanyola, on la Rosaga manté ben amunt el pavelló de pastisseria popular que -en certa manera- havia compartit amb La Moreneta fins que aquesta segona va tancar. Per Sant Joan, treballen intensament per oferir coques creatives però sempre partint d’una base ben elaborada. Totes les masses són fermentades lentament i en cap moment utilitzen preparats industrials. Les seves coques destaquen per una estètica molt cuidada i sabors ben integrats: des de les clàssiques de crema i fruita, fins a propostes que incorporen ingredients com el praliné o fruites vermelles naturals.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris