Caldes d’Estrac es prepara per celebrar la 31a edició de la seva Pesolada, un dels esdeveniments gastronòmics més emblemàtics de la comarca del Maresme. Aquesta festa, que se celebrarà del 15 de març al 4 de maig de 2025, és una cita imprescindible per als amants de la bona cuina i del producte de proximitat.
Durant aquestes setmanes, diversos restaurants de la vila oferiran menús especials on el protagonista indiscutible serà el pèsol de la floreta, una varietat autòctona coneguda pel seu sabor fi i dolç. Més enllà de la gastronomia, la Pesolada també es presenta com una oportunitat per gaudir de l’entorn natural i cultural de Caldes d’Estrac, amb activitats que van des de rutes pel litoral fins a propostes culturals i esportives.
Amb més de tres dècades d’història, la Pesolada s’ha convertit en un dels grans atractius turístics de la vila. Els restaurants locals, coneguts pel seu mestratge culinari, han aconseguit donar renom a aquest llegum, incorporant-lo en plats que combinen tradició i innovació.
El pèsol de la floreta, conreat al Maresme, destaca per la seva dolçor i textura delicada, i esdevé l’ingredient principal de receptes que van des de les clàssiques versions amb botifarra negra o sèpia fins a propostes gastronòmiques més innovadores. L’atractiu d’aquesta iniciativa ha fet que, any rere any, augmenti la participació de restaurants i visitants, consolidant-se com una cita destacada dins del calendari gastronòmic català.
Els orígens de la Pesolada
La història de la Pesolada es remunta a l’any 1994, quan la Unió de Botiguers i Hotelers de Caldes d’Estrac (UNICOST), presidida per Domingo Comas i Claudi Batlle, va impulsar la iniciativa amb la voluntat de posar en valor aquest producte local. Segons recorden alguns dels impulsors, la proposta va sorgir de manera informal en una conversa entre restauradors, que ràpidament van veure el potencial d’aquesta festa gastronòmica.
Des d’aleshores, la Pesolada ha anat creixent i evolucionant, incorporant activitats paral·leles i noves propostes culinàries. En aquest context, s’han impulsat també iniciatives com la del conreu de videopèsols, que durant tres anys va documentar i donar visibilitat a la relació entre aquest llegum i la vila de Caldes d’Estrac.
Gastronomia i turisme, un binomi perfecte
L’èxit de la Pesolada no només es deu a la qualitat del producte, sinó també a l’atractiu de Caldes d’Estrac com a destinació turística. Durant l’esdeveniment, els visitants poden aprofitar l’ocasió per gaudir d’un ampli ventall d’activitats culturals i de lleure. Entre les propostes destacades hi ha les exposicions de la Fundació Palau, la 36a Cursa Popular de Caldes d’Estrac - 3 Viles, la gimcana turística digital, la celebració de Sant Jordi i la possibilitat de relaxar-se als banys termals.
A més, amb la voluntat de facilitar l’accés i potenciar el comerç i la restauració local, l’Ajuntament ofereix aparcament gratuït a la zona blava de 13 h a 16 h de dilluns a diumenge.
Amb una combinació de producte de proximitat, creativitat culinària i un entorn privilegiat, la Pesolada de Caldes d’Estrac s’ha convertit en molt més que una celebració gastronòmica. Any rere any, atrau visitants d’arreu que busquen una experiència única, on es conjuguen sabor, tradició i cultura. Per aquells que vulguin descobrir de primera mà aquesta festa i gaudir del pèsol de la floreta en la seva màxima expressió, la cita està servida.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris