Pèsols ofegats amb butifarra. Foto: Ajuntament de Llavaneres
Pèsols ofegats amb butifarra. Foto: Ajuntament de Llavaneres

Pèsols ofegats a l’estil de Llavaneres: la recepta amb butifarra més deliciosa

Un plat tradicional del Maresme amb el pèsol garrofal com a protagonista, un producte dolç i únic cultivat a Llavaneres des del segle XVII

image (2)
 

A Sant Andreu de Llavaneres, al cor del Maresme, hi creix un dels productes més emblemàtics i estimats de la comarca: el pèsol garrofal, conegut per la seva dolçor inconfusible i per ser l’ingredient principal dels pèsols ofegats a l’estil de Llavaneres, una recepta tradicional que trobaràs completa en aquest article Aquest plat, senzill i saborós, és tota una icona de la cuina maresmenca i una mostra viva de com el territori ha sabut preservar els seus sabors més autèntics.

Aquesta varietat autòctona no només destaca pel seu gust, sinó també per la seva profunda arrel històrica. Les primeres notícies documentades sobre el cultiu de pèsols a Llavaneres daten del segle XVII, quan Francisco Zamora, en el seu llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, ja esmentava la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es comercialitzaven a Barcelona des de mitjan hivern.

Durant els segles XIX i XX, les referències al pèsol maresmenc continuen, i als anys trenta es documenta fins i tot l’exportació de pèsols de Llavaneres a França, prova del seu reconeixement i qualitat.

Un productor de pèsol garrofal a Llavaneres. Foto: ACN

Un productor de pèsol garrofal a Llavaneres. Foto: ACN

Un producte autòcton i únic: el pèsol garrofal

A Llavaneres es conrea el Pèsol Garrofal, una varietat pròpia que —segons els pagesos locals— va adaptar-se als terrenys de la zona gràcies a la presència històrica de garrofers. El resultat és un pèsol molt dolç, fi i tendre, amb una pell especialment fina que el diferencia d’altres varietats.

Es sembra cap a l’octubre en terrenys silicis i arenosos, ideals per retenir la humitat justa, i es cull entre març i maig, segons la climatologia de cada any. La llavor es produeix i conserva de manera artesanal pels mateixos pagesos de Llavaneres, garantint-ne la continuïtat i la singularitat.

A més, cada primavera, la vila celebra la Festa del Pèsol Garrofal, al Parc de Ca l’Alfaro, on els visitants poden tastar el producte, comprar-lo directament als productors i gaudir de tota mena d’activitats gastronòmiques i culturals.

Festa del Pèsol de Llavaneres

Festa del Pèsol de Llavaneres

Recepta de pèsols ofegats a l’estil de Llavaneres

Recepta cedida per Autoservei Tresseras i publicada al web de Sant Andreu de Llavaneres.

Ingredients per a 4 persones:

  • 4 kg de pèsol garrofal de Llavaneres

  • 200 g de cansalada tallada a trossos petits

  • 1 manat de cebes tendres

  • 1 manat d’alls tendres

  • 1 tomàquet petit

  • Sal i pebre

Per a la guarnició:

  • 4 trossos de botifarra negra

  • 4 trossos de botifarra crua

Elaboració:

  1. En una paella amb oli, fregiu la cansalada. Quan sigui ben rossa, reserveu-la.

  2. En el mateix oli, sofregiu la ceba tendra tallada en juliana i un parell d’alls tendres.

  3. Peleu i renteu els pèsols, i poseu-los dins una olla gran amb la cansalada, el sofregit, una ceba tendra sencera, un parell d’alls tendres sencers, el tomàquet, julivert, sal i pebre.

  4. Tapeu l’olla, sacsegeu-ho tot bé i deixeu-ho coure a foc suau i al vapor, fins que els pèsols siguin tendres.

  5. Serviu-los amb botifarra negra i botifarra crua fregides.

Festa del Pèsol

Festa del Pèsol

On tastar els pèsols de Llavaneres

Els pèsols de Llavaneres es comercialitzen principalment a través de la venda directa i botigues de proximitat, i són molt apreciats en restaurants de la zona. Si voleu tastar-los en tot el seu esplendor, us recomanem fer-ho durant la Festa del Pèsol, al mes d’abril, quan els establiments del municipi ofereixen menús especials amb plats com els pèsols ofegats a l’estil de Llavaneres.

Un plat senzill però exquisit, que combina el millor producte de l’horta maresmenca amb la tradició i la identitat d’un poble.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris