La cuina del Maresme es podria arribar a resumir amb dues paraules: mar i horta. Aquesta combinació entre el peix i marisc i els productes de la terra ha estat sempre la base de la identitat gastronòmica d’una comarca que mira el Mediterrani des dels seus camps i ports. És també l’essència d’un plat ple d’història que Carme Ruscalleda va recuperar i reinterpretar des de la seva visió culinària: la torrada de mar.
Des de Maresme Gourmet, Ruscalleda definia la cuina maresmenca com una aliança entre la terra i el mar, i explicava que aquest esperit es reflectia en un plat amb una llarga trajectòria: la torrada de mar. La xef recordava que era un recurs propi de la cuina marinera de fa més d’un segle, quan els pescadors, amb pocs mitjans i sense pesca d’arrossegament, preparaven menjars senzills però saborosos a bord de les seves barques.
Un enginy de la cuina marinera
La torrada de mar és un d’aquells plats senzills i enginyosos que neixen de la necessitat i la creativitat popular. Fa més d’un segle, quan les embarcacions no disposaven de motors potents ni grans recursos, els mariners aprofitaven el que tenien a mà per alimentar-se durant les llargues jornades al mar.

El plat en qüestió. Foto: Hedofoodia
El procediment, tal com detallava Ruscalleda a Maresme Gourmet, era tan auster com efectiu: torraven una llesca de pa, l’amaraven amb el suquet de peix que havia sobrat del dinar —fet amb peix de roca, patates i alls— i després la torraven de nou a foc lent mentre tornaven a port. Aquesta segona cocció, d’una hora aproximadament, deixava el pa sec, cruixent i ple de sabor.
La reinterpretació de Carme Ruscalleda
Amb la seva sensibilitat habitual per les arrels del territori, Carme Ruscalleda va decidir recuperar aquest plat mariner al seu emblemàtic restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar. En la seva versió, la torrada de mar es presentava amb gambes, sobre una base de suquet de peix intens i aromàtic.
El resultat era una combinació equilibrada entre tradició i alta cuina; o com és habitual en la seva manera d'entendre la gastronomia, una reinterpretació elegant i respectuosa dels sabors i les coccions més populars. El plat se servia amb una petita postal que n’explicava la història i retia homenatge als pescadors que, literalment, feien possible aquesta recepta a bord de les seves embarcacions.

Carme Ruscalleda, referent de la cuina del Maresme
Una trajectòria d’excel·lència arrelada al Maresme
Carme Ruscalleda i Serra (Sant Pol de Mar, 1952) és una de les cuineres més reconegudes del món i una de les principals ambaixadores de la gastronomia catalana. Autodidacta i profundament arrelada a la seva terra, va obrir el restaurant Sant Pau l’any 1988, juntament amb el seu marit, Toni Balam. Tres anys després ja va obtenir la seva primera estrella Michelin, i amb el temps el seu talent la va portar fins a les tres estrelles, convertint el Sant Pau en un referent internacional.
Durant tres dècades, Ruscalleda va fer de Sant Pol de Mar un destí gastronòmic de primer nivell i va demostrar que una cuina d’essència local podia arribar al més alt. Quan el restaurant va tancar portes el 2018, després de 30 anys d’activitat, la xef va continuar vinculada al món culinari amb nous projectes i amb la mateixa vocació: posar en valor el producte i el territori.

Exterior del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, que ha reobert amb un altre projecte. Foto: R. Gallofré
El Maresme, territori de mar i horta
El Maresme és una comarca privilegiada: mar a un costat, muntanya i camps a l’altre. D’aquest equilibri n’ha sorgit una cuina viva, fresca i autèntica, on el peix i el marisc es combinen amb verdures i fruites de proximitat. D'aquesta combinació única en són fills des dels pèsols de Sant Andreu de Llavaneres fins a les maduixes d’Arenys de Munt o les gambes d’Arenys de Mar.
Aquesta identitat, feta de contrastos i harmonia, és la que Ruscalleda reivindicava amb plats com la torrada de mar, que unia el suquet —l’ànima marinera— amb el pa, símbol de la terra. Era, en paraules seves, “un plat molt nostre, que en certa manera ens defineix”.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris