Una ampolla de Calisay
Una ampolla de Calisay

L’ampolla d'Arenys més buscada: una joia de Calisay que els col·leccionistes paguen a més de 100 €

De la cuina de l’àvia a les mans dels col·leccionistes: les ampolles històriques de Calisay, un tresor del Maresme molt preuat

image (5)
 

Molts habitants del Maresme han crescut amb Calisay a casa. Aquest licor d’herbes, que va ser un dels productes més populars de la comarca, sovint es trobava en racons del moble de l’àvia, a l’armari de la cuina o en alguna petita barra domèstica. El que molts no podien imaginar aleshores és que, dècades més tard, aquestes ampolles oblidades es convertirien en objectes molt preuats per als col·leccionistes.

Actualment, algunes ampolles de Calisay Mollfulleda es poden trobar a la venda per preus que superen els 100 €. Per exemple, una ampolla d’un litre dels anys 70, amb el segell de “8 pesetas” i etiqueta original, es comercialitza per 120 €. En comparació amb el seu preu original, modest i assequible, el valor actual reflecteix l’interès creixent entre col·leccionistes de licors i productes històrics.

Ampolles de Calisay

Ampolles de Calisay. Foto: Rincondelcoleccionista.com

Un licor amb més de 150 anys d’història

Calisay és un licor d’herbes amb una fórmula que sembla originar-se en un monestir de Bohèmia i que posteriorment va ser elaborat a Blanes i, a partir del 1896, a Arenys de Mar per la família Mollfulleda. La seva producció es feia a la Factoria Calisay, situada en un antic molí fariner del segle XVI, al cor de la riera d’Arenys.

Segons el llibre Gran licor Calisay. Memòria del bon gust (1895-1995), de Joan Celdran Danés, els fundadors de la marca van vendre la patent a Magí Mollfulleda juntament amb els motlles per fabricar les ampolles i imprimir les etiquetes, elements que serien reconeixibles durant dècades. La família Mollfulleda va consolidar la màxima esplendor comercial de Calisay, que es va convertir en un referent de qualitat i tradició al Maresme.

Portada del llibre de Celdran dedicat al Calisay

Portada del llibre de Celdran dedicat al Calisay

El licor es caracteritza pel seu sabor suau i aromàtic, resultat de l’elaboració artesanal amb plantes, flors, arrels i fruits. Era ideal per a aperitius o per a degustar en una sobretaula, i va esdevenir un producte gairebé universalment conegut a Catalunya.

Del mercat domèstic al mercat col·leccionista

Durant els anys 70 i 80, moltes famílies del Maresme tenien una ampolla a casa. Avui, aquests exemplars han adquirit un valor inesperat. Entre els col·leccionistes, les ampolles amb segell de “8 pesetas” i etiquetes originals són especialment buscades. La petaca amb tap de suro, un model raríssim, és gairebé una joia per als aficionats, amb pocs exemplars conservats.

Els preus actuals reflecteixen aquesta demanda. A portals de compravenda especialitzats, una ampolla de Calisay Mollfulleda pot superar els 100 €, tot i que l’objecte ha deixat de ser simplement un licor per esdevenir una peça de col·lecció històrica i cultural.

L'antiga fàbrica del Calisay, avui un centre cultural

L'antiga fàbrica del Calisay, avui un centre cultural

Una fàbrica que ara és centre cultural

L’antiga fàbrica de Calisay, que va ser epicentre de la producció durant gairebé un segle, ha canviat completament de funció. L’any 1996, l’Ajuntament d’Arenys de Mar va adquirir l’edifici amb l’objectiu de convertir-lo en un Centre Cultural Calisay, que avui dinamitza l’activitat cultural de la població. Malgrat que la producció de licor ha desaparegut del lloc, la història de Calisay continua viva, no només en les memòries dels veïns, sinó també en les col·leccions privades.

La fascinació per Calisay no és només nostàlgica. El licor representa un llegat cultural i social: la combinació d’artesania, qualitat i història local ha convertit les ampolles en petits testimonis d’una època. Tal com recull Joan Celdran Danés en el seu llibre, la història del licor no és només empresarial, sinó també social: parla de la vida a Arenys, de les famílies que el van consumir i dels espais on es produïa.

Arxivat a:

Comentaris