El Sindicat d’Habitatge de Mataró ha alertat que aquesta setmana s’han concentrat deu desnonaments a la ciutat, tots ells en pisos propietat de grans tenidors. L’entitat, enfrontada amb l'Ajuntament arran dels aldarulls viscuts a Cerdanyola, vincula aquesta acumulació de casos amb la manca de polítiques públiques efectives per garantir l’accés a l’habitatge i denuncia la dificultat per negociar lloguers socials amb els propietaris.
Segons el col·lectiu, els afectats són majoritàriament famílies vulnerables que ocupen habitatges buits davant la impossibilitat de trobar alternatives de lloguer assequibles. El Sindicat assegura que els Serveis Socials han reconegut la seva situació, però que malgrat això no han pogut accedir a un contracte de lloguer social.
Set en un sol bloc de Rocafonda
Dels deu llançaments previstos, el Sindicat denuncia que set es concentren en un mateix bloc del barri de Rocafonda, actualment en mans de la SAREB. L’edifici va ser construït per una promotora que va fer fallida durant la crisi del 2008 i, segons fonts del Sindicat, ha estat durant anys en una situació d’abandonament. L’organització ha aconseguit aturar temporalment alguns dels desnonaments d’aquesta setmana, mentre que d’altres segueixen en marxa.
En paral·lel, està previst que aquest dijous des de l'organització se sumin a la manifestació que recorrerà el barri de Cerdanyola fins a l’Ajuntament de Mataró, coincidint amb la celebració del ple municipal. La protesta, convocada sota el lema “Barris units contra el racisme i els desnonaments”, compta amb el suport d’una vintena d’entitats socials i veïnals. Les entitats convocants demanen més mesures per garantir el dret a l’habitatge i alerten sobre l’ús polític i mediàtic que es pot fer d’aquests conflictes.
Una altra manifestació vinculada als citats aldarulls va tenir lloc dimarts passat, dia 6, promoguda per una plataforma veïnal. La protesta, auspiciada per Vox i que va denunciar la inseguretat i les ocupacions que es viu a Cerdanyola, va derivar en una exhibició ultra, amb un grup minoritari entonant càntics i fent salutacions feixistes.
Al centre de la polèmica
El Sindicat d'Habitatge de Mataró ha esdevingut un dels focus de polèmica arran dels incidents viscuts al barri de Cerdanyola durant les darreres setmanes, en especial pels greus aldarulls viscuts la nit del 26 d'abril a la plaça Onze de Setembre entre un grup de joves i la Policia Local, que es van produir després d'una assemblea de l'entitat a la mateixa plaça.
L'alcalde de Mataró, David Bote, va atribuir part de la responsabilitat d'aquests aldarulls a "grups extremistes" que, segons ell, instrumentalitzen el malestar veïnal per generar inestabilitat, senyalant al Sindicat. La regidora de Via Pública, Núria Moreno, va reblar el mateix clau. El Sindicat, per la seva banda, va negar les acusacions i va denunciar una "repressió creixent" contra els seus activistes, així com un augment de la pressió policial als barris més vulnerables de la ciutat.
Comentaris (8)