Mataronins i mataronines, ja el tenim aquí. Aquest dilluns, a quatre mesos de la celebració de la Festa Major, s’ha presentat a Can Marfà el cartell de Les Santes 2025. Com cada any -ja és tradició- enmig del secretisme per la identitat de qui l’ha fet i de la imatge s’ha descobert la imatge que per sempre s’associarà a aquest any i a aquestes Santes. El cartell és aquest.
L'artista Ana Garcia Pérez és l’autora que ha rebut l’encàrrec per part de la Comissió de Les Santes de fer el cartell anunciador de la Festa Major. García, nascuda a Igualada l'any 1979, resideix a Mataró des de l'any 2005. En la seva dilatada trajectòria com a pintora, destaca recentment el fet d'haver estat finalista del premi Torres García de Mataró de l'any 2024. Al llarg dels anys ha protagonitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives arreu de l'Estat espanyol, però també a altres països, com ara els Països Baixos, ja que la seva obra està representada per la galeria PontArte de Maastricht.
- Ana García Pérez: "Els dibuixos del mur del cartell de Les Santes els va fer el meu fill”.
LLEGEIX L'ENTREVISTA AQUÍ.

El cartell de Les Santes 2025
La seva proposta segurament portarà cua ja que no ha representat pas una imatge "típica" de Santes. El cartell és una obra pictòrica que mostra l'entorn de Can Marfà, l'antiga fàbrica tèxtil que guarda les figures i comparses al llarg de l'any, i on de fet es viu un dels punts i finals el dia 29 amb la cercavila 'Anem a tancar' on la família Robafaves i companyia tornen després dels dies de disbauxa. "Can Marfà es el llegat tèxtil de la ciutat i on comença i acaba la festa", ha explicat l'artista.
Aquest és el moment en què l'alcalde de Mataró @DBotePaz i l'artista @garciaperezana descobreixen el cartell de Les Santes 2025 pic.twitter.com/GI3tf88J8m
— Les Santes Mataró (@lessantesmataro) March 24, 2025
García Pérez ha destacat que és un "cartell carregat de símbols que apareixen silenciosament". Ho fan en forma de pintades i grafits als murs de l'antiga fàbrica, en una escena nocturna. Parets que fan de "llenç per a les figures", en paraules de l'autora, entre les quals hi apareixen diferents figures i comparses de la festa major, però també altres elements festius de la ciutat, com ara el gegant Terenci. "Jo volia que fos un cartell on tothom se sentís representat i per això he optat pel carrer i la nit, com a part molt important de la festa", ha assenyalat García Pérez, que ha intentat que fos una obra "molt inclusiva on tothom hi trobés un símbol que se'l pogués fer seu".
Durant la presentació, l'artista ha explicat que es va "espantar" quan va rebre l'encàrrec. "Mai ho hagués pensat que em tocaria, és una responsabilitat molt gran reflectir l'essència de Les Santes des del nostre punt de vista i no veia clar que pogués fer-ho", ha assegurat. La pintora ha afegit que "li vaig donar voltes durant uns dies, sí que tenia coses a dir, si que podia portar la meva visió i ara estic molt contenta".
- Automàticament després de la presentació del cartell la imatge ha començat a circular i s’ha fet viral.
- També ha començat el debat públic sobre si el cartell agrada més o menys, esport preferit pels mataronins i les mataronines.
- Ja pots dir la teva també a l’enquesta de Capgròs: t’agrada el cartell de Les Santes 2025?
Un dels actes amb més expectació de l’any
La presentació del cartell de Les Santes és molt més que la revelació d’una imatge: és el tret de sortida simbòlic que marca el compte enrere cap a la Festa Major de Mataró, una celebració intensament viscuda i profundament arrelada al cor dels mataronins i mataronines. Quan es descobreix l’obra que representarà les festes d’aquell any, en certa manera, l’ambient a la ciutat comença a transformar-se i l’expectació creix dia rere dia.
El d’aquest any és un cartell que torna al format canònic i clàssic després de l’exitós experiment de l’any 2024 quan el cartell va ser una fotografia d’un mural real, el que Moha L’Ghacham va plasmar a Rocafonda i que testimonia en una mitgera del barri per a la posteritat una visió de la festa i un missatge pel que sempre es recordarà l’edició passada de Les Santes.
Amb la imatge oficial ja revelada, els mataronins es preparen per viure, un any més, uns dies d’alegria, cultura popular i identitat col·lectiva, esperant amb ànsia el moment en què els carrers s’ompliran de música, foc i emoció desbordant del 19 al 29 de juliol.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (22)