El projecte Re-Natura Mataró comença a agafar embranzida amb l’inici imminent de dues de les seves actuacions més emblemàtiques: la renaturalització del Nou Parc Central i la recuperació socioambiental de la Riera d’Argentona. Amb la mirada posada en la lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de vida, l’Ajuntament de Mataró ha convocat la ciutadania a dues sessions informatives aquest mes de juliol per explicar amb detall les obres i recollir les inquietuds i aportacions del veïnat.
Parc Central: un pulmó verd per a Mataró
Les obres de millora al Parc Central començaran aquest juliol amb l’objectiu de potenciar la biodiversitat i fer del parc un espai més resilient als efectes del canvi climàtic. Aquest pulmó verd emblemàtic de Mataró acollirà una plantació de 190 nous arbres i 4.300 unitats d’arbustives i herbàcies, moltes d’elles espècies autòctones i de baix manteniment hídric, per afavorir la infiltració d’aigua al subsòl, reduir la temperatura ambiental i atraure fauna pol·linitzadora.

Imatge de les noves zones d'ombra i àrees arbustives del Nou Parc Central
Al Parc Central “vell” es milloraran les condicions de compactació del sòl i es replantaran plàtans per mantenir l’estètica del conjunt arbrat existent. Al perímetre proper a l’avinguda del Corregiment de Mataró s’hi crearà una plantació més variada per recuperar el passeig arbrat que abans ocupaven els eucaliptus. També s’incorporarà vegetació arbustiva i herbàcia atractiva per als pol·linitzadors a la zona de refugi de fauna i a les entrades, i a la part baixa del parc es construiran cunetes amb llambordí per reconduir i retenir les aigües pluvials.
Al “nou” Parc Central es preveuen plantacions d’arbrat biodivers per generar ombra als passejos principals, recorreguts freqüents i espais d’ús intensiu com les àrees de joc infantil, la zona de cal·listènia i el parc de salut. També s’implantaran diferents sistemes urbans de drenatge sostenible com jardins de pluja, cunetes verdes, franges vegetades inundables i la substitució de la gespa per prat florit, amb l’objectiu de millorar la infiltració de l’aigua i afavorir la biodiversitat.
L’avinguda del Corregiment, com a eix connector entre els dos àmbits del parc, també serà objecte d’una transformació. S’hi obriran nous parterres més amplis i correguts, es milloraran i ampliaran els escocells existents, i es plantarà nou arbrat i arbustives per incrementar la biodiversitat, millorar el sòl i afavorir la infiltració d’aigües pluvials. A més, es busca augmentar l’ombra, reduir la temperatura urbana i reforçar la connectivitat ecològica entre els dos parcs, reubicant seients i bancs a les bandes més pròximes.

Arbrat en una imatge actual del Nou Parc Central. Foto:R.Gallofré
Reunió informativa: dijous 10, 19h, Casal de la Gent Gran del Parc
Amb el conjunt d’aquestes actuacions es preveu generar fins a 10.000 m² més d’ombra en passejos i zones de joc. Amb una inversió prevista de 475.228,04 € (IVA inclòs), finançada parcialment amb fons europeus Next Generation, les obres que arrenquen aquest juliol (en l'àmbit del parc "vell") es preveu que finalitzin abans d’acabar l’any. Per donar a conèixer el detall del projecte i resoldre dubtes, l’Ajuntament ha convocat una sessió informativa el dijous 10 de juliol a les 19 h al Casal de la Gent Gran del Parc
Riera d'Argentona: un corredor verd amb horts comunitaris
El segon gran àmbit on començaran les obres aquest estiu és la Riera d’Argentona, amb un projecte que busca recuperar el seu valor socioambiental i convertir-la en un connector verd entre la ciutat i l’entorn natural. L’objectiu és afavorir la biodiversitat i potenciar l’ús social de l’espai per part del veïnat.

Imatge de la transformació del camí socioambiental de la Riera d'Argentona
Entre les principals actuacions hi ha la millora i ampliació del camí existent per facilitar l’accés i la circulació a peu i en bicicleta, la reducció de la calçada per al trànsit rodat i la creació d’una cuneta verda per a una millor gestió de l’aigua de pluja i la seva infiltració. També destaca la creació de 2.150 m2 de nous horts urbans comunitaris a la zona d’El Sorrall, al barri de Cerdanyola.
Reunió informativa: dijous 17, 19h, Espai Gatassa
Es preveu que aquests horts siguin gestionats de forma col·laborativa, com a espais de convivència, educació ambiental i autoconsum sostenible. Per tal de compartir amb la ciutadania tots els detalls del projecte i fomentar la participació, s’ha convocat una sessió informativa el dijous 17 de juliol a les 19 h al Centre Cívic Espai Gatassa de Cerdanyola.
Re-Natura: un projecte integral per adaptar la ciutat al canvi climàtic
Re-Natura Mataró és l’estratègia municipal per renaturalitzar espais urbans i periurbans amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat, millorar la connectivitat ecològica i fer front als efectes del canvi climàtic. Amb una inversió global prevista de 6 milions d’euros, finançada en part amb fons europeus Next Generation, el projecte el planteja tres línies d'actuació. Per una banda, elabora un Pla Director d'Infraestructura Verda que parteix del diagnòstic per traçar el full de ruta en termes de la gestió ambiental del verd de la ciutat a partir de set línies estratègiques, 32 accions i prop de 180 actuacions de suport. En paral·lel, amb la vocació d'impuls estratègic, el projecte desplega un conjunt d'actuacions al voltant de les rieres, alguns parcs, carrers i places i els patis escolars.

Canvis previstos a La Pollancreda
Entre les actuacions ja en marxa destaca la renaturalització de la Riera de Sant Simó, la primera intervenció territorial del Re-Natura, que busca recuperar l’ecosistema fluvial i millorar-ne la capacitat de desguàs. També s’han iniciat treballs en 29 equipaments (a l'escola bressol Rocafonda s'actuarà amb un altre projecte europeu, el Re-ACT Schools) per transformar els patis escolars en refugis climàtics, amb més zones d’ombra, vegetació i espais naturals per al joc i l’aprenentatge.
Tota la informació del Re-Natura clicant aquí
Properament s'iniciaran altres actuacions com l’adaptació de zones verdes urbanes per augmentar la resiliència de la ciutat davant la calor i la sequera, i la renaturalització del Parc de la Pollancreda, que convertirà aquest espai en un altre punt clau per a la biodiversitat urbana. Al seu torn, el projecte Re-Natura incorpora un sistema d'indicadors que haurà de servir per avaluar l'evolució de l'estat ecològic de les diferents parts del sistema així com del conjunt de la biorregió.

Treballs a la riera de Sant Simó, projecte Re-Natura. Foto: R.Gallofré
Una ciutat més verda i resilient
Amb el Re-Natura, Mataró aposta per un futur en què els espais verds no només siguin llocs d’oci i lleure, sinó també aliats contra les onades de calor, la pèrdua de biodiversitat i la gestió sostenible de l’aigua. El projecte convida la ciutadania a implicar-se activament, començant per les sessions informatives d’aquest mes de juliol, per sumar complicitats en la transformació de la ciutat cap a un model més sostenible i habitable.
Per últim, dins el marc de l'estratègia de comunicació del projecte, es planteja una jornada de tancament on es presentaran, de manera agrupada, totes les actuacions desplegades i apuntant les línies de treball a seguir.
Les claus del projecte
- Les obres al Parc Central i la Riera d’Argentona comencen aquest juliol com a part del projecte Re-Natura per fer Mataró més verda i sostenible
- El Parc Central ("nou" i "vell") es transformarà amb 190 nous arbres, 4.300 plantes, la creació de 10.000 m2 més d'ombra als passejos i zones de joc, amb una inversió de 475.000 euros
- La Riera d’Argentona es convertirà en un corredor verd amb horts comunitaris i un camí ampliat per a vianants i ciclistes, fomentant la biodiversitat i la convivència
- El projecte global Re-Natura inclou actuacions en marxa com la Riera de Sant Simó i 29 patis escolars, i preveu noves obres durant els propers mesos per adaptar la ciutat al canvi climàtic
Comentaris (1)