Jaciment de Ca la Madrona on han trobat restes prehistòriques
Jaciment de Ca la Madrona on han trobat restes prehistòriques

Troben restes prehistòriques en el jaciment que Mataró desmunta per a fer-hi un equipament

La troballa de restes ceràmiques i de pedra de fa uns 5.000 anys fa prorrogar la intervenció arqueològica al solar on s'ha de construir el Parc Circular Mataró-Maresme, que acumula anys d'endarreriment

Gir inesperat en la intervenció arqueològica al jaciment de Ca la Madrona de Mataró, al solar on s'està construint el Parc Circular Mataró-Maresme. A les restes d'època romana trobades fa uns anys, s'hi suma ara l'aparició de restes prehistòriques, d'ara fa uns 5.000 anys, fruit de noves prospeccions que s'estan realitzant en altres punts dels terrenys situats al polígon de Mata-Rocafonda. Cal recordar que, després d'anys d'endarreriments, ja s'està construint la primera fase del parc, després que les peces més valuoses del jaciment romà s'hagin desmuntat i emmagatzemat, per traslladar-les en un futur a un espai proper. 

Segons ha informat l'Ajuntament de Mataró, s'han trobat restes ceràmiques i lítiques que pertanyen a l'època de finals del neolític o de principis de l'edat del Bronze, de fa uns 5.000 anys. Un hipotètic jaciment prehistòric que seria de cabdal importància per entendre una època fins ara molt poc coneguda de la història de la ciutat i dels seus entorns. Per aquest motiu, Maresme Circular -promotor del parc-l'Ajuntament de la Generalitat han consensuat una pròrroga de la intervenció arqueològica a Ca la Madrona.

Trossos de ceràmica campaniforme d'època prehistòrica. Foto: Consorci de Residus del Maresme

Trossos de ceràmica campaniforme d'època prehistòrica. Foto: Consorci de Residus del Maresme

S'amplien les tasques d'excavació i anàlisi per conèixer l'abast del jaciment

L'objectiu de la pròrroga és que els arqueòlegs puguin acabar d'excavar i analitzar tots els estrats de restes romanes al conjunt del solar, d'ara a finals d'any i, amb una nova licitació, treballar per accedir i delimitar el possible jaciment prehistòric que hi ha sota aquest estrat, i del qual n'han aparegut les primeres mostres. Per ara les restes s'han trobat a tres zones diferents de la parcel·la, de manera que encara és aviat per saber si es tracta de troballes aïllades o d'un mateix jaciment prehistòric. Futurs anàlisis permetran determinar les dimensions, l'antiguitat i el tipus de jaciment, per veure per exemple si era un lloc de vida o bé d'enterrament.

Per ara s'han trobat restes ceràmiques i de pedra, tal i com és habitual en els jaciments d'aquesta època. És esperable que també s'hi puguin localitzar ossos d'animals, llavors, carbons, sitges, fons de cabana o foras de pal. Els arqueòlegs, segons destaca l'Ajuntament en el comunicat, consideren que pot ser una troballa molt important per aportar coneixement sobre un període, el final del neolític i principi de l'edat de bronze, del que fins ara hi ha molt poca informació a Mataró i el Maresme.

Al contrari que un jaciment romà difícilment les troballes es poden conservar 'in situ', ja que es tracta de materials molt fràgils que es deterioren si es deixen exposats a la pluja, llum solar o canvis de temperatura. Per això, se sol procedir a documentar i, si es considera adequat, conservar en equipaments museístics o similars. 

Vista aèria del jaciment de Ca la Madrona, a març del 2025. Foto: Maresme Circular

Vista aèria del jaciment de Ca la Madrona, a març del 2025. Foto: Maresme Circular

Incertesa per al projecte estrella de la ciutat

En tot cas, la troballa afegeix incertesa al futur del Parc Circular Mataró Maresme, un equipament clau en el futur de la ciutat, que comporta una inversió de 40 milions d'euros de diferents estaments i que ja acumula anys d'endarreriments a causa de les nombroses troballes arqueològiques en el seu solar del polígon de Mata Rocafonda. La pròrroga de la intervenció arqueològica tindrà un cost de 354.000 euros; en total, Maresme Circular ha invertit al jaciment de Ca la Madrona prop de 5 milions d’euros que s'han destinat als treballs arqueològics, al moviments de terres i a altres despeses associades a les intervencions.  

Finsn ara, al conjunt de Ca la Madrona s'han localitzat, des que hi van començar les excavacions l'any 2020, restes d'una primera d’època moderna amb rases de vinya (s. XVII-XVIII). Una segiba d’època romana també amb rases de vinya (s. I-IV dC) i una necròpolis (s. III dC) amb 71 individus, que dona continuïtat a la trobada durant la primera fase d’excavacions arqueològiques. I, ara, en les excavacions dutes a terme a la resta del solar, les restes de l’època prehistòrica trobades sota l’estratigrafia d’època romana.

Les obres continuen 

La troballa, en tot cas, no ha paralitzat pas les obres que s'estan duent a terme al solar, que estan donant forma a la primera fase del Parc Circular, la qual ha d'estar enllestida d'aquí a un any. Aquesta fase consisteix, en concret, en la construcció de l'Espai Refer, un “centre cívic” de prevenció de residus amb un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania que té una clara vocació d’integració social. De fet, les restes prehistòriques han aparegut fruit de les prospeccions que s'estan duent a terme en altres punts del solar, que no resulten afectades en els treballs d'aquesta primera fase.

Així serà el Parc de l'Economia Circular, amb una inversió de 40 milions d'euros

Així serà el Parc de l'Economia Circular, amb una inversió de 40 milions d'euros

Cal recordar que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha autoritzat traslladar les troballes arqueològiques realitzades fins ara a la zona del Bon Recés, a 250 metres del lloc original, per a que l’Ajuntament de Mataró pugui divulgar-les en un futur centre d’interpretació. Quelcom que ha generat força polèmica a la ciutat, amb diversos sectors apuntant que s'estava destruint patrimoni arqueològic.

  • Algunes d'aquestes veus, com l'associació ADEPAC, demanaven precisament excavar i analitzar tot el solar del futur equipament per a delimitar la importància de la troballa ja que sostenien que, com ha acabat passant, aquest solar del Polígon de Mata-Rocafonda podia contenir restes d'altres èpoques que facin més gran el jaciment que ara es desmunta.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (7)