El projecte del Parc Circular Mataró-Maresme, impulsat per Maresme Circular (la marca del Consorci de Residus del Maresme), és una iniciativa clau per al futur de la ciutat i la comarca. Amb una inversió total de prop de 40 milions d'euros, l'equipament que s'està construintal poligon Mata-Rocafonda ha de transformar radicalment la gestió dels residus al territori, generant un pol d'activitat ciutadana però també econòmica vinculada a la circularitat.
Les subvencions perdudes eren per la fase industrial del projecte
El projecte, però, ha patit diversos contratemps, fruit de les troballes arqueològiques al solar de Ca la Madrona on s'està edificiant. I això ha acabat comportant un revés econòmic molt significatiu: la pèrdua de 6 milions d'euros en subvencions europees Next Generation, a les quals els promotors han hagut de renunciar per l'endarreriment de les obres. Aquesta pèrdua afecta especialment la segona fase del projecte, destinada al desenvolupament industrial.

Recreació de l'interior del Parc Circular Mataró-Maresme
Els ajuts en qüestió
Inicialment, el Parc Circular comptava amb 11 milions d'euros en ajuts Next Generation per finançar la seva primera i segona fase. La primera fase, promoguda per les administracions públiques inclou la creació de l'Espai Refer i una planta de tractament de residus voluminosos. La segona, enfocada al desenvolupament industrial i d'iniciativa privada, havia d'impulsar projectes vinculats a l'economia circular.
Havien de finançar plantes de reciclatge de matalassos i de separació tèxtil
Dels 11 milions d'euros, 7 milions estaven destinats a la zona industrial, però 6 milions d’aquests no es podran executar per la impossibilitat de complir els terminis de justificació fixats pel 31 de desembre de 2025. D'aquests 6 milions, 5,5 milions provenien d’un PERTE (proyectos estratégicos para la recuperación y transformación económica) estatal (però fin ançat amb fons europeus) per a una planta de reciclatge de matalassos i 500.000 euros eren per a una planta de separació de tèxtil destinada a la reutilització. Aquests projectes havien de fomentar la reutilització i la recuperació de materials, reduint l'impacte ambiental dels residus; i alhora contribuir a generar un pol industrial a Mataró vinculat al sector de la circularitat.

El jaciment de Ca la Madrona
Excavacions i endarreriments
Les excavacions dutes a terme durant aquesta dècada al solar de Ca la Madrona han posat al descobert restes romanes i, recentment, restes de ceràmica i d'eines de pedra de fa 5.000 anys. Aquestes noves troballes han obligat a prorrogar la intervenció arqueològica fins a finals d'any, fent inviable complir els calendaris fixats per les subvencions. El projecte acumula, per ara, un retard de quatre anys respecte al calendari inicialment previst.
Ha calgut aportar 5 milions d'euros extra per sufragar les excavacions
Les diferents administracions implicades en el projecte, entre elles els ajuntaments consorciats, han hagut d'aportar 5 milions d'euros per sufragar les excavacions. Un cost extra que des del Consorci es defensa com a necessari malgrat els inconvenients que està generant, de cara a garantir el respecte al patrimoni històric. De fet, el nou jaciment prehistòric, segons els experts, és extraordinari, ja que fins ara s'han descobert poques restes a la comarca vinculades al final del neolític i, per tant, poden ajudar a explicar molt millor com era el territori en aquella era.

Render del nou Parc Circular
Part del jaciment arqueològic de Ca la Madrona, en tot cas, s'ha desmuntat i emmagatzemat al mateix solar, amb permís de la Generalitat, de cara a traslladar en un futur a l'espai del Bon Recés, a 250 metres de la seva ubicació original. Una decisió presa per garantir la conservació de les restes i, alhora, permetre l'execució del projecte del Parc Circular, que ha generat protestes per entitats de l’àmbit de la història o l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme.
Redisseny de calendari i estratègies
S'han recuperat 5 milions d'euros de subvenció de l'Agència de Residus
Davant d'aquesta situació, el Consorci de Residus del Maresme ha posat en marxa una estratègia per garantir el futur del projecte, redissenyant calendaris i explorant noves fies de finançament per a la segona fase, de cara a donar suport als projectes privats que s'hi han de generar, complint amb els criteris de circularitat establerts amb el suport de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus. Paral·lelament, s’ha aconseguit recuperar 5 milions d’euros en subvencions de l’Agència de Residus de Catalunya per a la primera fase del Parc Circular, que inicialment també s'havia perdut pels endarreriments acumulats. Ara s'hi inclou un augment de l’ajut inicial per cobrir costos industrials.
Un projecte pioner
Amb una inversió de gairebé 40 milions d’euros, el Parc Circular Mataró-Maresme és un projecte pioner d’economia circular. Està situat al polígon industrial de Mata-Rocafonda i inclourà l’Espai Refer, un centre de prevenció de residus amb serveis de reutilització, una Biblioteca de les Coses, una cuina contra el malbaratament alimentari i una botiga de segona mà. També comptarà amb una planta de tractament de residus voluminosos connectada amb el sistema de recollida porta a porta i infraestructures sostenibles, amb edificis de baix consum energètic i materials reciclats.

Jordi Ardiaca, el director de l'excavació a Ca la Madrona
Es preveu la creació de 381 llocs de treball durant la construcció i 211 llocs en la fase operativa, 105 dels quals destinats a persones en risc d'exclusió social. A més, s'impulsarà la innovació empresarial en el sector de la reutilització i el reciclatge. No obstant això, els endarreriments arqueològics han posat en risc tota la segona fase del projecte. Sense les subvencions perdudes, la viabilitat d'algunes de les plantes de reciclatge queda en entredit. Tot i això, el Consorci de Residus del Maresme confia a trobar noves fonts de finançament per garantir el desenvolupament d’un projecte considerat clau pel futur de la gestió de residus a Mataró i el Maresme.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (3)