Entre les dolces tradicions del Maresme hi ha un petit tresor gastronòmic que combina història, artesania i xocolata: els boixets de xocolata d’Arenys de Munt. Creats com a homenatge a l’art de les puntes de coixí, símbol d’identitat i orgull local, aquests dolços artesans s’han convertit en un reclam per als amants de la xocolata i de les tradicions catalanes més autèntiques.
Una dolça obra d’art inspirada en la tradició
Els boixets de xocolata són una deliciosa làmina de cacau i sucre amb forma de boixet, l’eina que s’utilitza per treballar les puntes de coixí. La seva silueta allargada i elegant recorda la destresa de les puntaires arenyenques, que durant segles han fet d’aquest art una de les expressions més arrelades del poble. El resultat és un dolç fi i saborós que uneix passió pel detall i gust exquisit. Elaborats de manera totalment artesanal, se’n poden trobar tres varietats: boixets de xocolata amb llet, de xocolata negra i de xocolata blanca. Cada tipus manté la mateixa forma característica, però amb matisos de sabor i textura que permeten als visitants escollir el seu preferit o, simplement, tastar-los tots.
Els boixets són un producte de temporada, que es pot degustar entre octubre i març, coincidint amb els mesos més frescos, quan la xocolata manté millor les seves propietats i aroma.

L’únic lloc on es produeixen és a la reconeguda Pastisseria La Lyonesa J. Garrell, una autèntica institució d’Arenys de Munt. El mestre pastisser Jordi Garrell Planas, amb carnet d’artesà alimentari, i la seva família continuen elaborant els boixets seguint la fórmula tradicional. L’establiment es troba al carrer Francesc Macià, 33, tot i que actualment disposa també d’una adreça provisional a la Rambla Sant Martí, 26. A La Lyonesa, els boixets conviuen amb altres especialitats locals com el torró de praliné cruixent i el muntanyenc, però els boixets continuen sent el producte estrella, tant per la seva singularitat com pel seu valor simbòlic.
Una història familiar centenària
La història de La Lyonesa es remunta al 1917, quan l’avi Esteve i la seva dona Maria del Pilar van obrir la seva primera pastisseria a Granollers. Poc després, la família es va traslladar a Sant Iscle de Vallalta i, finalment, a Arenys de Munt, on van establir l’obrador definitiu el 1926. Des de llavors, quatre generacions de la mateixa família han mantingut viu l’esperit artesà i el compromís amb la qualitat. Als anys 60, la pastisseria va esdevenir coneguda per les seves creacions pròpies, i ja al segle XXI, sota la direcció de Josep M. Garrell i Agnès Molons, amb la seva filla Agnès, La Lyonesa ha renovat el seu catàleg mantenint les fórmules tradicionals i incorporant nous sabors.

- Els boixets de xocolata no són només un producte gastronòmic: són un símbol cultural d’Arenys de Munt. Reconeixen la tasca de generacions de dones puntaires i connecten el passat artesanal amb el present dolç del municipi.
- Aquest producte, inclòs al catàleg “Dolços del Maresme” del Consell Comarcal, forma part de la selecció de Productes de la Terra - Artesania Alimentària, que dona valor als sabors locals i als artesans que els mantenen vius.
- Així, quan tastem un boixet de xocolata, no només gaudim d’un mos de cacau exquisit, sinó també d’una petita peça d’història maresmenca que, com les puntes de coixí, es filen amb paciència, tradició i amor pel detall.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris