El Plat de Mataró versionat pel mític Karlos Arguiñano
El Plat de Mataró versionat pel mític Karlos Arguiñano

El Plat de Mataró versionat pel mític Karlos Arguiñano

Un mataroní li demana al cuiner més popular de l’estat que versioni el Plat de Mataró i aquest el cuina en el programa televisiu de referència

image (2)
 

No hi deu haver pràcticament ningú que, a nivell de tot l’estat, no conegui a Karlos Arguiñano. El basc no és només un dels millors cuiners, és tot un fenomen social, mediàtic i comunicatiu. Fa dècades que és “el cuiner de la tele” i els seus programes culinaris sobre receptes acumulen milions d’espectadors. La setmana passada, Arguiñano va sorprendre dedicant una de les seves dues receptes diàries al programa d’Antena 3 Cocina Abierta a versionar el ‘Plat de Mataró’.

El programa de Karlos Arguiñano és tot un fenomen de masses i la seva filosofia gastronòmica esdevé matèria de culte per a moltíssima gent. Arguiñano aposta per una cuina fàcil, clàssica, allunyada de pretensions. Cuina molt casolana que té la gràcia d’explicar de forma didàctica i divertida, de manera personal i molt entenedora. És per això que, de ben segur, després de l’emissió del dijous passat hi deu haver milers de cases que ja han cuinat i tastat el Plat de Mataró.

  • El Plat de Mataró genuí, una aposta del Gremi d’Hostaleria, és la sèpia amb patates i pèsols, que en aquest cas va mutar en una recepta una mica diferent: sèpia amb mandonguilles i pèsols.
  • VÍDEO: La versió del Plat de Mataró d'Aguiñano només es pot veure a la plataforma pròpia del programa: AQUÍ. 

Un mataroní que ho proposa

A ‘Cocina Abierta’ de fa anys que compten amb participació dels espectadors que poden proposar una recepta perquè la cuini el propi Arguiñano, que sempre diu que és un dels exercicis que gaudeix més en antena. I un mataroní, Manuel Legido, és el que va enviar un vídeo al programa demanant la seva versió del Plat de Mataró. És Legido qui hi incorpora les mandonguilles i qui insta Arguiñano, entre d’altres, a utilitzar pèsols de proximitat o a esmerçar-s’hi amb la picada. Per la incorporació de les mandonguilles -lògicament de carn- el propi Arguiñano i el programa es refereixen a la recepta com un ‘mar i muntanya’.

El mataroní Manuel Legido és qui proposa la recepta
El mataroní Manuel Legido és qui proposa la recepta
  • La recepta, amb els ingredients i les passes a seguir, es pot consultar a la web del programa: aquí.

Els consells del propi Arguiñano


Karlos Arguiñano ofereix diversos consells pràctics per aconseguir una sepia amb pèsols i mandonguilles excel·lent. Destaca la importància del sofregit com a base de sabor del plat i recomana cuinar les verdures "amb calma fins que estiguin tendres". Pel que fa a les mandonguilles, subratlla que cal fer servir ou només en petites quantitats —"un ou petit és suficient per mig quilo de carn picada"—, i utilitzar pa remullat en llet perquè la textura sigui més suau, però "sempre amb molla, mai amb crosta". A l'hora de donar forma a les boles, aconsella humitejar-se o greixar-se lleugerament les mans per evitar que la carn s’hi enganxi, i no pressionar-les massa: "No les apretéssiu molt perquè hi entri el suc a dins".

Pel que fa als ingredients, Arguiñano aposta pel producte de proximitat i suggereix l’ús de pèsols frescos locals: “Legido proposa utilitzar pèsols de Llavaneres, nosaltres hem utilitzat pèsol de Zarautz. Cadascú pot utilitzar els de la seva zona. Hem de protegir els horts del nostre entorn”. Si només es disposa de pèsols congelats, recomana afegir-los “quan faltin uns 10 minuts per acabar la cocció” per mantenir-ne la textura. També posa l’èmfasi en la picada, que segons Manuel Legido “és el secret d’aquest plat”, i que aporta espessor i sabor a la salsa. En aquest cas, Arguiñano utilitza ametlles, però assegura que es poden substituir per avellanes torrades sense perdre qualitat gustativa.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)