La dieta mediterrània és reconeguda internacionalment com un model d’alimentació saludable i equilibrat, i un dels seus pilars fonamentals és el consum regular de peix. A Catalunya, tenim la sort de comptar amb una costa rica i diversa, que ens proporciona una gran varietat d’espècies de peix fresc i de qualitat. A la Costa Brava Sud i al Maresme, municipis com Blanes, Lloret de Mar, Arenys de Mar o Mataró són exemples clars d’aquest patrimoni pesquer i gastronòmic que forma part de la nostra identitat.
En el marc de la campanya “La teva salut és al Mediterrani” impulsada pels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) de Catalunya, es vol posar en valor la relació directa entre el consum de peix de proximitat i una millor salut, alhora que es dona suport a la pesca local i sostenible de les nostres costes. En aquest context, GALP Costa Brava Sud – Maresme recomana prioritzar el consum de peix fresc i de proximitat com a part d'una alimentació saludable i equilibrada, alhora que es contribueix a la sostenibilitat ambiental i al manteniment del sector pesquer
Els beneficis del peix fresc de proximitat
El peix capturat en els ports de Blanes, Arenys de Mar o Mataró arriba al consumidor en poques hores després de ser pescat, mantenint així totes les propietats nutricionals i el sabor. La frescor del producte és clau per a la salut, ja que assegura una major aportació de nutrients com els àcids grassos omega-3, essencials per al bon funcionament del cor i del cervell. Així mateix, el peix fresc conté proteïnes d’alta qualitat, vitamines com la D i la B12, i minerals com el iode o el seleni, fonamentals en diferents etapes de la vida, des del creixement infantil fins a la prevenció de malalties cardiovasculars en l’edat adulta.
Però consumir peix de proximitat no només afavoreix la nostra salut, sinó que també permet reduir l’impacte ambiental associat al transport de llargues distàncies, alhora que contribueix a dinamitzar l’economia local i mantenir viu el sector pesquer tradicional.

Un territori lligat al mar
A la zona de la Costa Brava Sud i del Maresme, la pesca ha estat històricament un element clau de la cultura i el desenvolupament dels municipis costaners. Els ports d’Arenys i Blanes continuen sent actius centres de pesca, amb llotges on diàriament es comercialitza el peix capturat per les embarcacions locals. Espècies com el lluç, la sardina, el seitó, el moll o la gamba blanca són habituals a les llotges i als mercats d’aquesta zona, i formen part del receptari tradicional de les famílies del litoral. A més, municipis com Arenys de Mar han fet una gran tasca per preservar la memòria pesquera a través de museus, jornades gastronòmiques o altres activitats educatives que connecten la població amb el seu entorn.
GALP Costa Brava-Sud: promoció, sostenibilitat i divulgació
El GALP Costa Brava Sud-Maresme, una de les cinc entitats que formen part dels Grups d’Acció Local Pesquers de Catalunya, treballa des de fa anys per promoure iniciatives que combinen la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del sector pesquer.

En aquest sentit, per aquesta campanya s’han elaborat vídeos divulgatius que expliquen de forma visual i propera com el consum de peix local és beneficiós per a la salut i contribueix al desenvolupament sostenible del territori. Ho fa a través d’experts en salut com la doctora de medicina interna María Cruz Almendros Rivas, cuineres com Ada Parellada o l’influencer Pau Joanmiquel. Aquests vídeos, així com més informació sobre els projectes dels GALP, es poden consultar a través del seu lloc web i als seu perfil d’Instagram.
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
Aquesta campanya coincideix amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, un esdeveniment que vol posar en valor la cuina, els productes locals i les iniciatives que enllacen territori, salut i sostenibilitat. Durant el mes de maig, el protagonisme serà per al peix i el marisc, amb accions per potenciar-ne el coneixement i el consum responsable.
Des del GALP Costa Brava Sud – Maresme es destaca que el peix local no només és saludable, sinó que forma part del nostre patrimoni cultural i gastronòmic, i que cal preservar-lo apostant per un model de consum més conscient i proper.
Per saber-ne més
Les persones interessades en conèixer la tasca del GALP Costa Brava Sud-Maresme i la resta de GALP de Catalunya poden visitar el seus llocs web o seguir-los a les xarxes socials, on s’estan difonent els vídeos i continguts de la campanya. Una campanya que ha estat cofinançada amb la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya dins del marc de l’Estratègia Marítima de Catalunya.
Comentaris