Diuen que els mataronins separen l’any entre abans de Santes i després de Santes i segurament sigui així. També és cert que el compte enrere entre una edició i l’altra de la Festa Major de la capital del Maresme té un punt d’inflexió convingut i popular consistent en la presentació del cartell de la festa. Quan es presenta la imatge i es genera el debat i les opinions creuades és com si el calendari ja fes el tomb.
El cartell de Les Santes i la seva polèmica van més enllà de la proposta de cada any i de si agrada més o menys. El sistema amb el que s’arriba a la imatge que tothom després escruta és el mateix des de l’inici de Les Santes democràtiques i no per això queda fora de l’opinió i les crítiques de qui vulgui posar-hi cullerada. Des del restabliment de 1979 i la refundació de la Festa Major el cartell és un encàrrec a un artista local, motiu pel qual la col·lecció de noms que han fet el seu cartell van des de grans noms com els Alcoy, Novellas, Rovira-Brull, Jordà o Cusachs dels primers anys als Cuyàs, Perecoll, Estrany, Duran, Domènec, Codina-Esteve, Viada o Codina.
És amb el tombant de segle que de les propostes més pictòriques es passa a dissenyadors o propostes més contemporànies com Ico, Ansón, Roncero, o les més recents Cantallops, Aledo, L’Ghacham (l’any passat amb el cartell-mural) i fins al cartell del 2025 d’Ana García Pérez.

Com s’escull l’artista?
La identitat de l’artista a qui se li encarrega el cartell de Les Santes és un dels secrets més ben guardats de portes endins de l’Ajuntament i la Comissió de Les Santes. Al nom s’hi arriba per consens a la Comissió d’Imatge, una de les subcomissions clàssiques de l’estructura participativa de l’organització de la Festa Major. Quan s’acorda un nom, el regidor o regidora de Cultura és qui rep el nom i fa l’encàrrec a l’artista que l’ha d’acceptar. La Comissió no es torna a reunir fins que l’artista -ara amb dos secrets, la seva pròpia identitat i l’obra en qüestió- presenta la imatge.
- Aquesta segona reunió sol ser protocol·lària però en algun any els integrants de la Comissió han dialogat amb l’artista per a suggerir algun aspecte a nivell artístic sobre l’obra final.
I qui són aquests escollits que tenen veu per a proposar l’artista de l’any? La Comssió d’Imatge de Les Santes està formada per representants de l’Associació Sant Lluc per l'Art Mataró, l'Associació per la Cultura i l'Art Contemporani de Mataró, el Consorci Museu d'Art Conemporani de Mataró, La Destil·leria Centre Cultural, un artista que ja ha fet el cartell de Les Santes anteriorment i un fotògraf que també hi ha participat, un membre històric de la Comissió de la Festa Major i dos tècnics de Cultura (amb veu però sense vot).
- Altres festes majors opten per un concurs popular per a l’elecció del cartell, extrem que a Mataró sempre s’ha desestimat per a ser fidels amb una trajectòria, la del cartell d’autor, que és més que centenària.
Què ha de tenir sí o sí el cartell?
El cartell de Les Santes és una obra d'artista a qui es demana que opini la festa, oferint la seva visió i interpretació de la mateixa. Aquest és l’únic condicionant de l’encàrrec que rep la persona escollida, a més de la necessitat que l’obra incorpori la llegenda ‘Les Santes, Festa Major de Mataró’ i les dates ‘Del 25 al 29 de juliol de l’any’ que correspongui.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (2)