El president de la Generalitat, Salvador Illa, al Parlament. Foto: ACN
El president de la Generalitat, Salvador Illa, al Parlament. Foto: ACN

Salvador Illa insisteix en recuperar el Tren Orbital, projecte clau per Mataró

El President de la Generalitat situa el traçat ferroviari entre Mataró i els municipis de la segona corona metropolitana com a projecte prioritari i "estratègic" dins del nou Pla d'Infraestuctures del Transport de Catalunya

El Tren Orbital, que ha de connectar Mataró amb la segona corona metropolitana, és una prioritat de la Generalitat. Així ho va recalcar el president, Salvador Illa, en l'anunic del nou Pla d'Infraestructures del Transport de Catalunya 2025-2050, en un ple monogràfic sobre aquest àmbit al Parlament. La connexió ferroviària entre la capital del Maresme, Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell i Vilanova, sense passar per Barcelona, és un dels projectes "estratègics" de país, va recalcar Illa.

D'aquesta manera, l'executiu català insisteix en què la recuperació del projecte del Tren Orbital, presentat fa més de 20 anys i que acumulava pols en un calaix, va de debó. Com a mínim, sobre el paper. Un dels objectius del govern dins d'aquest nou pla, segons va apuntar Illa, és trencar la configuració radial de la xarxa amb la línia orbital ferroviària i també amb un eix transversal ferroviari que uneixi Lleida i Girona, de nou sense passar per la capital. 

L'anunci, de moment, encara no va servir per conèixer més detalls sobre el projecte, que en el seu moment es va presentar com una autèntica revolució en la mobilitat no tan sols del país, sinó de Mataró en particular. El nou tren orbital implicaria la creació de fins a quatre noves estacions soterrades, a banda de la connexió directa amb el Vallès. Per ara, la Generalitat es compromet només en termes generals a recuperar el projecte, sense arribar a tantes especificitats.

El recorregut del Tren Orbital. Foto: Societat Catalana d'Ordenació del Territori

El recorregut del Tren Orbital. Foto: Societat Catalana d'Ordenació del Territori

Transformar la mobilitat del país

Segons Illa, el Pla d'Infraestructures del Transport de Catalunya 2025-2050 vol "transformar" la mobilitat del país i preparar-se per a la Catalunya dels 10 milions d’habitants. Entre altres projectes previstos, hi figuren el desdoblament de la ruta Tarragona-Lleida-Saragossa, tramvies regionals i més busos interurbans. Illa ha admès que les infraestructures són "insuficients" en alguns àmbits, però ha defensat que s'estan "transformant".

Aquesta planificació parteix de la “premissa de mirar endavant i no endarrere” i d’assumir l’increment de població del 2050, que es preveu de 2 milions de persones. “Tenim unes infraestructures construïdes per un país de 6 milions quan a Catalunya ja som 8 milions i creixent. És obvi que en alguns àmbits tenim infraestructures insuficients”, ha dit Illa en la intervenció inicial del ple monogràfic, que s'allargarà fins dijous.  "No som aquí per posar pedaços a les mancances que pot patir Catalunya, sinó que som aquí per millorar el present i planificar el futur, la nostra obligació és avançar-nos i preparar la Catalunya de les pròximes dècades", ha dit Illa. 

En la mateixa línia, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha coincidit a dir que la societat catalana “demana una nova política ferroviària des de fa dècades” per assumir el creixement de població que s’allunya progressivament de l’àrea metropolitana, tal com s’ha detectat a les ciutats d’entre 25 i 60 quilòmetres de Barcelona, que han experimentat un increment de residents del 51%.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

 

Comentaris